Atenție, părinți! Ce învață elevii la orele de educație sexuală

Ultima actualizare:
Coperta manualului „Educație pentru sănătate”, clasele V - VI
Coperta manualului „Educație pentru sănătate”, clasele V - VI

Orele de educație sexuală au fost și încă sunt un subiect controversat. Ele reprezintă mici capitole din materia claselor I – XII, numită „Educație pentru sănătate”, introdusă în școli încă din anul 2004. Această materie, lăsată până acum la opțiunea școlilor, a devenit obligatorie în viitoarea programă școlară, după ce zilele trecute Camera Deputaților a votat proiectul de lege privind educația sexuală în școli, cu modificări. Este nevoie doar de acordul părinților pentru participarea copiilor, iar cuvântul „sex” este scos din vocabular. Expresia „educație sexuală” va fi înlocuită cu „educație sanitară”. Legea trebuie acum promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Ce se învață la clasele I-IV

Nu, nu învață „despre sex”, așa cum se alarmau unii. Materia „Educație pentru sănătate” este vastă și adaptată vârstei. La clasa I, accentul se pune pe Igienă personală și Sănătatea alimentației, la clasa a II-a pe Creștere și dezvoltare în perioada copilăriei, pe Sănătate mintală și pe Boli cauzate de lipsa de igienă. Materia se predă prin joc și conversație. La clasa a III-a sunt prioritare domeniile: Igienă personală, Sănătatea alimentației, Sănătate mintală, iar la clasa a IV-a se predă Sănătatea Mediului, Activitate și odihnă. „Abordarea temei Diferențe fizice dintre perioada copilăriei și pubertate se poate realiza la nivelul clasei a IV-a. Recomandăm învățătorilor ca această temă să se discute în grupuri mixte”, se arată în Programa Școlară Educație pentru Sănătate, transmisă de Ministerul Educației.

Ce învață elevii din clasele V – VIII

Capitolul despre „educația sexuală” se studiază din clasa a VI-a
Capitolul despre „educația sexuală” se studiază din clasa a VI-a

Manualul „Educație pentru sănătate” de clasele V-VI cuprinde 9 capitole, printre care: Noțiuni elementare de anatomie și fiziologie; Igiena personală; Activitate și odihnă; Sănătatea mediului; Sănătatea mintală; Sănătatea alimentației; Consumul și abuzul de substanțe toxice; Violență, accidente. „Sănătatea reproducerii”, adică acele atât de controversatele „lecții despre sex”, reprezintă un singur capitol, nr. 7, parcurs abia în clasa a VI-a. Aici, copiii învață să ia decizii în prietenie, dobândesc cunoștințe despre fecundație, sarcină și naștere, află care sunt riscurile sarcinii în pubertate și adolescență, dar și câteva mituri privind sexualitatea și comportamentul sexual. Informațiile sunt la granița cu biologia nu cu emoția actului sexual în sine.


    Capitolul despre „educația sexuală” se studiază din clasa a VI-a
Capitolul despre „educația sexuală” se studiază din clasa a VI-a

La clasa a VIII, copiii studiază, pe lângă „Dozarea efortului intelectual pentru examene”, și „Planuri de viitor: familie, relațiile sociale, impactul vieții sexuale asupra viitorului; Sarcina nedorită și avortul: riscuri, planificarea familială”.

Ce învață elevii din clasele IX – XII

Și aici, informațiile despre sexualitate sunt doar în cadrul câtorva capitole, alături de alte lecții despre alimentație, boli psihice și noțiuni de bioetică. Astfel, se învață despre prenatalitate, metode contraceptive și luarea deciziilor privitoare la relațiile sexuale și consumul de droguri. În ultimele clase de liceu elevii învață despre bolile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, disfuncții sexuale, sarcină și prenatalitate, cancerul de sân, ereditatea și sănătatea personală.

După cum puteți observa, la orele de educație sexuală, sau, mai nou denumite „educație sanitară”, nu se vorbește în niciun caz despre dinamica actului sexual sau despre poziții sexuale, cum își imaginează unii. „Nu este nici doar despre folosirea prezervativului, despre prezentarea infecțiilor cu transmitere sexuală și a contracepției  Este vorba despre dezvoltarea unor capacități, abilități și a unor cunoștințe corecte care să ajute copiii, apoi adolescenții și tinerii să ia cele mai bune decizii cu privire la propria lor viață sănătate. Educația sexuală învață copiii de mici să știe ce sunt acelea atingeri permise, nepermise, persoane de încredere și lucruri legate de intimitate astfel încât să poată gestiona sau semnala când ajunge într-o situație cu potențial risc de violență. Învățarea de mici a acestor lucruri, inclusiv a limbajului potrivit în care să explice, îi va ajuta când cresc și vor avea decizie personală asupra debutului în viața sexuală și începerii acestui tip de activitate să știe cum să aibă o relație armonioasă cu partenerul, în care să nu fie expuși abuzului sau să diminueze acest tip de risc”, a explicat pentru Hotnews Adina Manea, directorul executiv al Fundației „Tineri pentru tineri”, care predă astfel de cursuri în școlile din România.

Educația sexuală – doar un capitol din materia numită „Educație pentru sănătate”

Potrivit noii legi, care ar urma să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, părinții trebuie să își dea acordul pentru orele de educație sanitară. Apare, astfel, o neînțelegere în lege, deoarece aceste ore nu sunt materie de sine stătătoare, ci sunt incluse în modulul „Educație pentru sănătate”. Dacă părintele nu și-ar da acordul pentru orele de educație sexuală, ce se va întâmpla cu restul capitolelor ce țin de sănătate? „Au votat ceva ce nu există sistematic în planurile cadru şi în programa şcolară curentă. Acordul părinţilor este inutil, fiind vorba despre educaţie pentru sănătate. Mergând pe principiul acesta ar trebui să le cerem acordul şi pentru anatomie, genetică, unde se studiază corpul omenesc? Sau pentru matematică, că tot o înţeleg greu copiii?”, se întreabă profesorul Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul.

Până acum, astfel de cursuri erau opționale și doar 6% din elevi au beneficiat de ele

Din 2004 și până acum, materia „Educație sanitară” nu a fost obligatorie în școli. Doar câteva instituții de învățământ au predat-o și doar 6% dintre elevi români au beneficiat de astfel de cursuri. Biserica Ortodoxă a criticat de la bun început demersul pe care l-a catalogat ca fiind „un atentat asupra inocenței copiilor”. Nu a luat în calcul faptul că România s-a aflat în ultimii ani pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele adolescente. De anul viitor, controversata materie se va fi inclusă în programa tuturor școlilor, părinții urmând să decidă dacă le permit copiilor să studieze materia. Înainte de a lua o decizie, informați-vă cu atenție despre conținutul manualului pentru a hotărî în conoștință de cauză. Rămâne totuși de văzut dacă președintele Klaus Iohannis va promulga această lege.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net