Atenție la petarde! Te pot duce direct în sala de operaţii

Ultima actualizare:

    Petardele fac victime în fiecare an foto: captura Facebook Tudor Ciuhodaru
Petardele fac victime în fiecare an foto: captura Facebook Tudor Ciuhodaru

Sute de români ajung, în fiecare an, la urgențe din cauza rănilor provocate de petarde. Copiii ajung, în cele mai multe cazuri, victimele dispozitivelor pirotehnice. Sunt însă și adulți care, deși știu că sunt ilegale, le folosesc pentru distracție și ajung în stare gravă la spital. Unii își pierd viața sau rămân mutilați.

În fiecare an, de sărbători, zeci, poate chiar sute de oameni ajung la spital răniţi şi mutilaţi de petarde sau artificii periculoase. Poliţia Română atrage atenţia că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente grave. Medicii atrag și ei atenția cu privire la urmările folosirii acestor dispozitive. 

” Trebuie să știți că dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi asa puteţi rămâne mutilaţi. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri pâna la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare”, a explicat Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe la Spitalul ”Nicolae Oblu” din Iași pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului, cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei, iar leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.

În prima zi de Crăciun, un bărbat, în vârstă de 40 de ani Belcești, a murit, după ce și-a băgat în gură o petardă aprinsă. Cei care au asistat la scena îngrozitoare au chemat ajutor medical. ”La locul solicitării a fost trimisă ambulanţa cu medic de la Târgu Frumos, dar din păcate leziunile erau incompatibile cu viaţa", a informat, joi, prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef al UPU SMURD Iaşi.

Un alt bărbat, în vârstă de 31 de ani din oraşului Hârlău a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iaşi după ce a suferit o intoxicaţie cu fum şi arsuri de gradul I pe faţă din cauza artificiilor sau a petardelor. Din fericire pentru el, după ce a primit îngrijirile medicale necesare a plecat acasă.

Petardele sunt ilegale

 Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei.” Aşa că mai bine nu le folosiţi iar dacă nu vă puteţi abţine Nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor”, a mai arătat medicul Tudor Ciuhodaru.

Astfel, de Revelion folosiți doar steluţele, minipetardele cu confetti sau lumânările scânteietoare. 

Citește și: 

Am cumpărat petarde de la «teroriştii» din Obor

Riscaţi închisoarea dacă daţi cu petarde de Revelion

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net