Atenţie! Azi e Vineri 13!

Ultima actualizare:

    Click! te învaţă cum să scapi de ghinion şi pericolele care plutesc în aer până apune soarelefoto: 123RF
Click! te învaţă cum să scapi de ghinion şi pericolele care plutesc în aer până apune soarelefoto: 123RF

Scuipă-n sân, spune o rugăciune şi fii mai atent decât în orice altă zi. Şi asta pentru că, în cultura occidentală, încă din Evul Mediu, Vineri 13 aduce năpaste şi pericole. Statistic, azi au loc mai multe accidente domestice, în trafic şi suntem predispuşi la leziuni.

Vesticii numesc ziua de azi „Vinerea Neagră” şi o leagă de Cina cea de Taină la care au fost prezenţi 13 participanţi şi care anticipează prin trădare crucificarea lui Iisus Hristos. În România, frica de „ziua cu ghinion” este legată de marţi 13, superstiţie care a fost importată din cultura greacă. Ziua de marţi a fost strâns legată de eşecul celei de a patra Cruciade, la 13 aprilie 1204.

Conform statisticienilor de la Universitatea Asheville, Carolina de Nord, se estimează că peste 1,2 miliarde de oameni suferă de triscaidecafobie (frica de cifra 13, n.r.), în timp ce numai la nivelul SUA peste 30 de milioane de oameni recunosc că se tem de ziua de vineri. În Olanda s-a descoperit o creştere a accidentelor rutiere în ziua de vineri 7.800, faţă de aproximativ 1.800 - 3.000 în alte zile din săptămână.Pentru a scăpa de aceste temeri oamenii recurg la amulete purtătoare de noroc şi la fel de fel de ritualuri de „îndepărtare a ghinionului” (scuipat în sân sau peste umăr, rugăciuni specifice etc).Printre evenimentele notabile care fac din vineri 13 o zi de temut menţionăm: arestarea Cavalerilor Templieri de Regele Filip IV al Franţei (13 octombrie 1307) şi tragedia aviatică din 13 octombrie 1972, când un avion la bordul căruia se aflau 45 de oameni printre care şi echipa de rugby a Uruguayului s-a prăbuşit în Anzi.

Cele mai răspândite  superstiţii la români

Iată ce ne sperie cu adevărat pe noi pentru că suntem convinşi că ne aduc ghinion:

  • pisica neagră care ne taie calea prevesteşte nenorociri;
  • sarea vărsată pe masă înseamnă ceartă şi scandal;
  • nu trecem pe sub scară pentru că aduce ghinion;
  • nu păşim cu stângul când ieşim din casă pentru că aduce ghinion;
  • când cântă cucuveaua este semn că cineva o să moară.
image
image
image
image
image
image
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net