Aroma de lavandă, afrodiziacă în dormitor

Ultima actualizare:

    În afară de efectul afrodiziac,  aroma de lavandă dă şi o senzaţie de  "libertate", fiind potrivită în casele  amenajate în culori deschise (foto: Shutterstock)
În afară de efectul afrodiziac, aroma de lavandă dă şi o senzaţie de "libertate", fiind potrivită în casele amenajate în culori deschise (foto: Shutterstock)

Te-ai gândit vreodată că mirosul dintr-o casă e tot atât de important ca şi designul ei? Că cele două elemente trebuie să se potrivească? Sau că mirosurile îţi influenţează starea de spirit? Designerul Click!, Cristina Joia, îţi spune ce arome să alegi în funcţie de anotimp, de stilul casei, de momentul zilei sau de starea ta de spirit.

În funcţie de stilul casei

Locuinţele luminoase, în nuanţe de ivory, lila, mov sau alb, au nevoie de un miros ce dă senzaţia de libertate. Lavanda e cea mai potrivită. Fiind un odorizant natural extrem de puternic şi eficient, e util şi în alungarea insectelor.

Dacă ai o amenajare cu mobilier de rattan, cu vase, covoare şi statuete exotice, folosiţi uleiul de lemn de santal. Aroma lui orientală, senzuală, ameliorează anxietatea şi îţi readuce armonia dintre trup şi suflet.

În locuinţele cu mobilier modern, simplu, în nuanţe de alb, verde, argintiu sau ocru, se potrivesc aromele florale de trandafir, iasomie, crin sau violetă.

Dacă ai pereţi cu accente verzi sau piese de mobilier verzi, încearcă arome de citrice şi busuioc.

În funcţie de anotimp

Primăvara se potrivesc aromele de citrice (mandarina, portocalul), de busuioc, iasomie, crin, frezie sau zambilă.

Iarna/toamna se folosesc arome mai grele, cum ar fi cele lemnoase, cedru, ambra, lemn de santal. Scorţişoara e aroma din living a Crăciunului.

Vara se potrivesc aromele de citrice şi busuioc.

În funcţie de momentul zilei

Dimineaţa încercaţi arome energizante de citrice şi flori.

Pentru seri romantice sunt potrivite notele de trandafir şi ambra, îndulcite de vanilie şi caramel.

Mandarina este potrivită în dormitor, dacă vrei să dormi. Dacă nu, încearcă aromele afrodiziace: lavanda, ylang-ylang, muşcată, busuioc, melisa, patchouli sau santal. Sunt contraindicate aromele grele şi tari de hibiscus, ghimbir, cedru sau ambra.

Îţi influenţează starea de spirit

Muşcata, verbina, busuiocul, ylang-ylang, melisa sunt bune remedii antidepresive.

Uleiul de portocală dulce are o aromă, echilibrantă, fiind numit şi „uleiul zâmbitor". Romanii foloseau apa de portocal împotriva mahmurelii.

Iasomia: conferă un sentiment de optimism, însă este contraindicată femeilor însărcinate.

Trandafirul: foarte util în depresia post-natală.

Dispozitivele menite să împrospăteze aerul din casă, precum spray-urile, aparatele de pus în priză sau aromatizatoarele ne pot afecta sănătatea.

Cea mai bună soluţie ar fi lămpile de aromoterapie, cu condiţia să alegi uleiuri esenţiale naturale, de la Plafar.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net