Apel către gravide: NU amânați vaccinarea până după naștere! 7 lucruri pe care e bine să le știți

gravida.jpg

femeie gravidă care se vaccinează
Vaccinul anti-COVID este sigur în sarcină

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Multe femei însărcinate sunt reticente atunci când vine vorba despre vaccinare în timpul sarcinii. „Dacă afectează negativ fătul?”, se întreabă ele. Medicii dau asigurări că vaccinul chiar protejează copilul și fac un apel către viitoarele mămici să nu amâne vaccinarea până după naștere. Ar putea fi prea târziu.

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva SARS-CoV-2. Milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul. Nu e niciun pericol, dimpotrivă, este o măsură de protecție în această perioadă.

7 lucruri pe care e bine să le știe o femeie însărcinată

Conform unei postări pe RO Vaccinare, toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

  • 1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
  • 2. Vaccinarea scade de peste 5 ori riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2
  • 3. Vaccinarea scade 10 ori riscul de boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital
  • 4. Vaccinarea scade de 11 ori riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2
  • 5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
  • 6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
  • 7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.

„Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, spune Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

anunt-gravide-sarcina.jpg

Informare pentru gravide postată pe pagina RO Vaccinare
Informare pentru gravide postată pe pagina de Facebook RO Vaccinare

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • În dieta gravidelor trebuie incluse toate substanţele nutritive, mai ales acidul folic. În principiu, nu e nevoie de mari modificări ale dietei în cazul gravidelor. Însă, dacă se constată anumite carenţe nutriţionale, alimentaţia trebuie adaptată cu ajutorul medicului.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5