Aparatul ăsta dublează «viaţa» mezelurilor

Ultima actualizare:

    Pasteurizarea la rece  păstrează calitățile  și nutrienții  produselor nealterați
Pasteurizarea la rece păstrează calitățile și nutrienții produselor nealterați

Românii vor să mănânce sănătos, dar nu reuşesc acest lucru decât ocazional, din cauza veniturilor reduse. De acum, preparatele fără E-uri sunt mai accesibile datorită tehnologiilor de ultimă generaţie pe care le au producătorii. Mâncarea cu zero aditivi şi fără bacterii mai are un atu: se păstrează mai mult timp.

Tehnologia are răspuns la una dintre cele mai mari dorinţe ale oamenilor. Mâncarea sănătoasă, fără aditivi şi bacterii periculoase, a devenit accesibilă şi în România. Producătorii de mezeluri, brânzeturi şi alte preparate ambalate investesc milioane de euro în utilaje care ucid bacterii precum Salmonella şi E.coli şi care elimină E-urile.

Ministrul Agriculturii,  Achim Irimescu
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

Dispozitivele de pasteurizare la rece permit producătorilor să dubleze termenul de valabilitate al alimentelor ambalate. Noile tehnologii folosite inclusiv în România vor duce la diminuarea risipei alimentare, o temă care se află în prezent pe masa gu­vernanţilor.

„Pentru creş­terea calităţii şi valabilităţii produselor alimentare, acestea sunt introduse într-un cilindru metalic umplut cu apă. Presiunea în cilindru e crescută până la 6.000 de bari pentru circa trei minute. În urma acestui proces, bacteriile sunt distruse complet, E-urile sunt eliminate, iar termenul de valabilitate este extins considerabil, chiar dublat. Important e că valorile nutritive ale produselor nu se modifică în urma acestui proces”, ne-a spus Mihai Tilinca, director al Pentapac, firmă care distribuie dispozitive de ambalare a produselor alimentare.

Românii se tem cel mai mult de mezeluri. În compoziţia lor se regăsesc o sumedenie de aditivi alimentari, conservanţi periculoşi, arome şi coloranţi care le permit păstrarea pe termen lung în galantare. De acum, astfel de produse pot fi consumate fără risc, spun producătorii de preparate din carne. Metoda pasteurizării la rece cu înaltă presiune a fost testată cu succes şi pe brânzeturi, vinuri şi sucuri naturale.

Chiar şi laptele proaspăt, trecut prin acest proces, poate rezista cel puţin 20 zile în ambalajul său. Marea problemă în cazul laptelui este că legislaţia româneacă permite punerea pe piaţă doar a laptelui pasteurizat la cald. Însă, acest procedeu are ca efect distrugerea nutrienţilor esenţiali din lapte.

Carnea proaspătă, tratată cu gaz

Mezelurile ambalate  vor fi sărăcite de E-uri
Mezelurile ambalate vor fi sărăcite de E-uri

Inclusiv termenul de valabilitate al cărnii neprocesate poate fi extins până la 13-15 zile cu ajutorul unor maşinării realizate în România. Fabrica Ulma produce la Cluj utilaje care permit tratarea cărnii proaspete cu un amestec gazos (oxigen, azot, dioxid de carbon).

Carnea e pusă în caserole, expusă vreme de câteva secunde la gaz şi apoi acoperită cu folie din plastic. Produsele care trec prin acest proces sunt mai aspectuoase şi se păstrează mai mult timp.

România caută soluţii la problema risipei alimentare


    Ministrul Agriculturii,  Achim Irimescu
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

Autorităţile române vor să reducă risipa de alimente. Statisticile Ministerului Agriculturii arată că românii aruncă anual circa 2,2 milioane de tone de mâncare. Pentru stoparea acestui proces, Parlamentul dezbate în prezent un proiect de lege care îi obligă pe retaileri să doneze alimentele care sunt pe punctul de a expira. Mâncarea ar trebui să ajungă în spitale şi cămine de bătrâni sau orfelinate. În plus, statul vrea să le ofere retailerilor posibilitatea să-şi deducă TVA la produsele pe care le donează.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, e de părere că inclusiv creşterea preţurilor la alimente ar putea duce la reducerea risipei. „Creşterea preţurilor, şi acolo se va ajunge, ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile”, a spus ministrul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net