Andreea a adus pe lume o fetiţă la 16 ani: "Lasă, mamă, că o să creştem împreună!"

andreea.jpg

Andreea
Andreea e fericită când îşi ţine copila în braţe
Foto: Roberto Sălceanu

Violenţa în familie, lipsa educaţiei şi sărăcia fac ca tot mai multe copile să aducă un suflet pe lume, la vârste extrem de fragede. Andreea Şoimaru (16 ani), din Slobozia, e una dintre miile de mămici minore din România care, în urma unei relaţii cu un bărbat matur, a născut un copil, nefiind pregătită să-şi asume o asemenea responsabilitate.

Fata deschide ochii şi priveşte în jur. Pereţii albi de spital reflectă lumina de dimineaţă, însă nu reuşeşte să se înveselească. Îşi aminteşte că aseară a plâns mult, iar lacrimile uscate de pe obrajii palizi îi ţin durerea vie. Lângă ea are o păpuşă vie. Nu ţine minte să fi avut vreodată o păpuşă. Părinţii nu i-au cumpărat niciodată o jucărie. Uşor, uşor, realitatea o doboară. Are doar 16 ani şi a născut o fetiţă, Raluca-Maria.

Nicoleta Şoimaru este unul dintre miile de copii cu copil, din România. Provine dintr-o familie dezorganizată şi, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, a pus şcoala în cui. „Părinţii mei s-au despărţit şi fiecare şi-a întemeiat o altă familie. Pe mine m-au lăsat la o mătuşă. Nu a avut cine să mă supravegheze cu învăţătura şi am terminat doar opt clase”, ne-a mărturisit mămica minoră.

 

Nu a vrut să facă avort

andreea-copil.jpg

Andreea si copilul
Adolescenta a fost învăţată de asistente să-şi alăpteze fetiţa
Foto: Roberto Sălceanu

Când avea 14 ani, l-a cunoscut pe Ionuţ, viitorul tată al copilului, un bărbat cu nouă ani mai mare. Acesta i-a promis că totul va fi bine, că viaţa ei se va schimba. Şi Andreea, cu mintea de copil, a crezut. Nu a avut pe cine să întrebe. Îi cumpăra sucuri şi pizza şi, pentru prima oară în viaţa ei, se simţea protejată. În urmă cu nouă luni, balonul de fericire în care trăia copila s-a spart în mii de bucăţele: a rămas însărcinată.

„Nu-mi venea să cred că o să am un copil. Nimeni nu mi-a spus să mă protejez. Nici să fac un avort nu m-a lăsat inima, aşa că am păstrat sarcina. Nu pot să stau cu Ionuţ. Mi-a zis că, deocamdată, câştigă doar 800 de lei pe lună şi nu avem cum  să ne întreţinem. O să locuiesc în continuare la mătuşa mea. E de acord să mă găzduiască şi cu fetiţa. Ce va fi pe viitor, habar n-am”, spune Andreea.

Prezentul face să stea pe un pat de spital şi să privească jucăria vie de lângă ea. O doare tot… corpul, sufletul, viaţa! Îşi atinge uşor fetiţa, iar Raluca râde fericită. O lacrimă cade pe faţa mică a copilului. O ridică cu grijă şi o strânge uşor la piept. “Vedem noi, mamă, ce facem. O să creştem împreună.”

 

Click! spune

În ultimii patru ani, în ţara noastră, s-au născut 38.000 de copii din mame minore. În topul judeţelor cu cei mai mulţi bebeluşi proveniţi din părinţi care nu au împlinit 18 ani se află Dolj, Mureş, Constanţa, Bacău şi Iaşi.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1