Alexandru Rafila: „Școala, într-un fel sau altul, trebuie să înceapă”. Sfaturile specialistului pentru părinți și copii

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMSFoto: Mediafax
Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMSFoto: Mediafax

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că școala trebuie să reînceapă, în condiții de siguranță, întrucât, pentru dezvoltarea lor normală, copiii au nevoie de interacțiune. Specialistul înțelege pe deplin temerile părinților, dar subliniază că evitarea în totalitate a transmiterii coronavirusului nu este posibilă.

„Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranța unei activități apropiate de normal, copiii au nevoie să interacționeze unii cu alții, cu profesorii, pentru că prelungirea excesivă a învățământului la distanță nu cred că e sustenabilă. Trebuie să punem în balanță și protecția față de această infecție, dar și dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societății”, a declarat Rafila la Digi 24.

„Copiii se pot îmbolnăvi de Covid-19, așa cum răcesc sau fac gripă”

Specialistul recunoaște că temerile părinților sunt normale, că elevii se pot contamina și că riscul trebuie redus cât de mult se poate prin respectarea măsurilor de igienă și de distanțare. „Părinții trebuie să știe în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. Așa cum copiii răcesc, fac gripă, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc. Și cum facem, dacă se întâmplă ca într-o clasă să apară un caz, ca restul școlii să-și continue activitatea normal”, a mai spus Alexandru Rafila.

Soluțiile propuse de Alexandru Rafila

  • Pentru a preveni contaminarea, una dintre soluții este formarea claselor cu maximum 15 elevi. „Grupuri mai mici înseamnă și risc mai mic de răspândire a infecției. Una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi și alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Riscul crește. Distanțarea fizică cred că este importantă”.
  • Un alt sfat este legat de transparența în comunicarea cu părinții, în responsabilitatea și onestitatea fiecăruia. „Dacă apare un caz în școală, părinții trebuie să știe. Și, mai mult, trebuie să știe că nu este o tragedie. Clasa respectivă intră într-o perioadă de repaus, pentru două săptămâni, este dezinfectată și copiii revin la școală. Dar asta nu înseamnă să închidem toată școala, să luăm măsuri exagerate. Dar nu trebuie nici neglijate măsurile”.
  • De asemenea, toți copiii trebuie să poarte mască adaptată dimensiunilor feței. Cele clasice, pentru adulți, sunt prea mari pentru ei și nu izolează bine nasul și gura.
  • Părinții și bunicii trebuie să dea un exemplu. Ei înșiși trebuie să poarte mască peste tot, să respecte regulile de igienă. Doar așa se vor obișnui și cei mici, iar aceste norme de bun simț le vor intra în reflex.
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net