Ai parcat neregulamentar? Rămâi fără maşină

Ultima actualizare:

    Maşinile parcate în staţiile  de autobuz vor fi ridicate,  iar şoferii sancţionaţi drastic
Maşinile parcate în staţiile de autobuz vor fi ridicate, iar şoferii sancţionaţi drastic

O veste proastă pentru şoferii care-şi parchează maşinile unde au chef: de azi, autorităţile pot să ridice, din nou, autoturismele. Mai mult, pe lângă faptul că se pot trezi oricând fără maşină, conducătorii auto vor trebui să plătească amendă şi vor încasa şi trei puncte de penalizare.

Legea e una destul de controversată, cu două tăişuri, deoarece atât în Bucureşti cât şi în celelalte oraşe mari ale ţării locurile de parcare sunt aproape inexistente, iar şoferii sunt obligaţi să-şi lase maşinile pe unde apucă. Adică pe trotuare, pe trecerile de pietoni sau în faţa trecerilor de pietoni, pe liniile de tramvai, pe prima bandă a drumurilor şi, mai nou, în staţiile mijloacelor de transport în comun, cum s-a întâmplat, recent, în Capitală. Însă în foarte multe dintre aceste situaţii e mai mult decât evident faptul că nu vorbim despre o criză a locurilor de parcare, ci despre nesimţire.

Decizia o iau poliţiştii rutieri sau locali. Ridicarea autoturismelor parcate aiurea a fost blocată în toată ţara la mijlocul anului 2015, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că această activitate trebuie reglementată de Guvern, nu de autorităţile locale. Prin urmare, hotărârile locale prin care se stabileau reguli pentru ridicare şi-au pierdut validitatea şi n-au mai putut fi puse în aplicare.


    Staţionările pe trecerile de pietoni nu sunt permise
Staţionările pe trecerile de pietoni nu sunt permise

Însă, începând de azi, maşinile pot fi ridicate din nou, degajându-se, astfel, carosabilul şi domeniul public. Această lege a fost aprobată anul trecut printr-o Hotărâre de Guvern şi este publicată în Monitorul Oficial. Noutatea o reprezintă faptul că de acum încolo decizia de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar pe drumurile publice aparţine poliţiştilor rutieri şi locali, iar punerea în practică a acestei decizii va rămâne în seama unor firme private sau a unor firme ce aparţin de primării.

Ridicarea autovehiculelor se va face în baza unei dispoziţii scrise, ce va trebui să conţină următoarele informaţii:


    Pe trotuar trebuie să fie  marcaje. Pietonii au nevoie  de un metru pentru a circula
Pe trotuar trebuie să fie marcaje. Pietonii au nevoie de un metru pentru a circula
  • Data, ora şi locul ridicării vehiculului;
  • Gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului care dispune ridicarea şi unitatea din care acesta face parte;
  • Indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;
  • Menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;
  • Menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul;
  • Date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Măsura ridicării vehiculelor va putea fi dispusă în cazurile în care este interzisă staţionarea voluntară a acestora:

  • În toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • În zona de acţiune a indicatorului de staţionare interzisă şi a marcajului de interzicere a staţionării;
  • Pe drumurile cu o lăţime mai mică de 6 metri;
  • În pante şi rampe;
  • În dreptul căilor de acces ale proprietăţilor alăturate drumurilor publice;
  • În locul unde este indicatorul de staţionare alternantă (în altă zi sau perioadă decât cea permisă) sau indicatorul de zonă de staţionare cu durată limitată (peste durata stabilită).
  • Măsura ridicării vehiculelor depinde de existenţa unor spaţii speciale de depozitare, care să aparţină administratorului de drum sau autorităţilor locale.

Ce amenzi rişti? Dacă îţi parchezi maşina în locuri neregulamentare, sfidând legea, amenzile sunt usturătoare. Ele se încadrează între 500 şi 625 de lei şi încasezi şi trei puncte de penalizare.

«Mai întâi aplicăm sancţiuni»


    Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere
Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere

Deşi Hotărârea de Guvern intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, practic, ridicarea maşinilor se va face când primăriile vor avea un serviciu de ridicări. În situaţia în care primăriile au serviciu de ridicare, Poliţia nu va dispune direct ridicarea, ci se vor da mai întâi sancţiuni, această măsură fiind luată în ultimă instanţă.

„Ne dorim ca această activitate (n.r. de ridicare a maşinilor) să se desfăşoare în zonele aglomerate, în zonele cu probleme, nu în alte părţi. Măsura ridicării ar trebui să fie una suplimentară. Nu trebuie să aplicăm direct măsura ridicării. Aplicarea legii se va face gradual. Întâi se aplică sancţiuni. Dacă este o problemă care nu se poate rezolva, se vine cu măsura ridicării”, a declarat Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere. În situaţiile în care în maşină este un animal de companie, cel mai probabil autoturismul nu va fi ridicat.

image
image
image
image
image
image
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net