Ai datorii la stat? Le plăteşti acum şi scapi de penalităţi

Ultima actualizare:

    Contribuabilii care vor să  scape de penalităţi trebuie  să depună o cerere la organul  fiscal şi să îndeplinească  anumite condiţii
Contribuabilii care vor să scape de penalităţi trebuie să depună o cerere la organul fiscal şi să îndeplinească anumite condiţii

Ai de dat bani la Fisc? Ai ”uitat” de câţiva ani să plăteşti impozitul pe locuinţă sau maşină? Penalităţile pe care le ai de plătit în acest moment sunt, probabil, aproape la fel de mari ca şi suma datorată. Guvernul ne iartă de aceste penalităţi. Atenţie, însă! Datoria principală trebuie achitată în următoarele 6 luni.

Ion Popescu, 46 de ani, nu şi-a mai plătit de cinci ani impozitul pe apartamentul de 2 camere situat pe Şos. Alexandriei în Capitalei. În 2011 era şomer şi nu şi-a permis să achite cei 128 lei datoraţi la bugetul local. Apoi, suma a tot crescut din cauza majorărilor de întârziere, de 2% pe lună. Au crescut şi impozitele, astfel că Ion nu a reuşit să ajungă la zi. ”Suma este uriaşă. De câte ori am încercat să plătesc impozitul anual, îmi cereau să achit şi penalităţile. Pur şi simplu nu am avut de unde. Sunt singurul din familie care lucrez”, ne-a spus domnul Popescu.Pentru cei aflaţi în situaţii asemănătoare, Guvernul a adoptat miercuri, 14 octombrie, o Ordonanţă de Urgenţă care-i iartă pe datornici, cu câteva condiţii, de plata penalităţilor sau a majorărilor de întârziere. Persoanele fizice şi juridice nu scapă de datoriile la Fisc sau la bugetele locale, dar nu vor mai trebui să achite şi penalităţi, care pot chiar dubla suma totală, dacă îşi plătesc datoria principală până la 31 martie 2016.

Contribuabilii trebuie să depună o cerere în acest sens la organul fiscal şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • Toate obligaţiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF, se achită până la data de 31 martie 2016.
  • Până la data la care contribuabilul depune ce­rerea de anulare a penalităţilor de întârziere şi cotei din dobândă (a accesoriilor), sunt stinse toate obligaţiile de plată principale curente, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016;
  • Contribuabilul să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.
  • În cazul obligaţiilor de plată la bugetele locale (impozite pe clădiri, maşini etc.) facilitatea prevăzută de Ordonanţă se acordă în cazul în care consiliul local emite o hotărâre în acest scop. În acest caz, facilitatea vizează anularea a circa trei sferturi din majorările/penalităţile de întârziere.

Scutirea de penalităţi a contribuabililor care îşi plătesc datoriile către stat până la 31 martie este o facilitate, nu o amnistie, acest termen fiind ”profund incorect tehnic şi gramatical”, a explicat premierul Victor Ponta, ieri, la începutul şedinţei de Guvern. Premierul consideră că de această facilitate vor beneficia contribuabilii corecţi, nu şi cei care nu au plătit niciodată taxe şi impozite. ”Cred că cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe şi impozite de ani de zile nu vor plăti nici în continuare”, a mai spus Ponta.

Exemplu de calcul

Ion Popescu are de plătit pentru apartamentul de două camere din Şos. Alexandriei un impozit de 128 de lei pe anul curent, dar mai are restanţe din ultimii ani în valoare de 584 de lei. La acestea se adaugă penalităţi de 463,84 lei. Dacă până acum Popescu era nevoit să achite suma totală de 1.175,84 lei ca să ajungă la zi cu datoriile, acum va benefcia de o reducere din partea statului în valoare de 338 de lei, reprezentând 73% din penalităţi. În aceste condiţii, contribuabilul va avea de plătit 837 de lei, dar numai dacă consiliul local va fi de acord cu aplicarea ordonanţei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net