Ai credit în dolari sau franci? Ți se «iartă» 15% din el

Ultima actualizare:

    Guvernul a anunţat că va promova o lege pentru cei cu datorii în valută,  act care promite multe, dar care se va aplica la foarte puţini
Guvernul a anunţat că va promova o lege pentru cei cu datorii în valută, act care promite multe, dar care se va aplica la foarte puţini

Bucurie cu măsură pentru cei circa 510.000 de români care au credite în monede străine. Executivul pregăteşte o lege care să permită clienţilor băncilor conversia împrumuturilor în moneda naţională. Numai că de aceste măsuri se va putea bucura doar o mică parte a datornicilor.

Reprezentanţii Guvernului au prezentat ieri o primă variantă a proiectului de lege care îi va ajuta pe românii care au credite în valută. Conform documentului, băncile vor face conversia în lei a împrumuturilor luate în monede străine şi vor acorda un discount de 15% din valoarea în lei a acestora. În plus, statul va garanta 50% din valoarea fiecărui credit, fie că e în euro, franc elveţian, dolar sau altă monedă străină. Însă, pentru a beneficia de aceste facilităţi, care vor fi discutate mai întâi în Parlament, clienţii băncilor trebuie să îndeplinească o condiţie. Ei vor fi ajutaţi doar dacă valuta în care s-au împrumutat a cunoscut o apreciere faţă de leu cel puţin egală cu 50%, de la data accesării creditului şi până în momentul conversiei. Astfel, românii vor putea returna lei, în loc de valută, doar dacă moneda străină avea o valoare extrem de mică la data semnării contractului. Spre exemplu, datornicii în franci elveţieni trebuie să fi luat împrumutul cel târziu la data de 1 decembrie 2009, când francul era cotat la 2,6745 lei. După această dată, aprecierea faţă de leu nu se mai încadrează în pragul de „cel puţin 50%” faţă de acum. Cei care au luat dolari cel târziu la 18 decembrie 2008, când cursul era 2,704 lei, pot cere conversia şi pot beneficia de discountul băncii. Situaţia e mai grea pentru cei care s-au împrumutat în euro, cam 430.000 de români. Ei nu se încadrează dacă au semnat contract cu băncile după 26 aprilie 2002, când moneda era cotată la 2,9924 lei.

Exemplu de calcul

Un român care are un împrumut în moneda elveţiană, la care plăteşte o rată de 500 de franci, ar avea de plătit acum 2.087 de lei. Prin aplicarea discountului de 15%, după conversie, el ar mai avea de plătit 1.773,95 lei.

Click! Spune

Cei 75.412 români care au împrumutat de la bănci franci elveţieni, preponderent în în perioada 2007-2008, au fost loviţi din plin în ianuarie 2015 de „explozia” monedei elveţiene. Ei au cerut băncilor conversia creditelor în lei şi achitarea ratelor la cursul de la data semnării contractelor, indexat cu cel mult 20%. Ca metodă de protest, mulţi clienţi şi-au plătit ratele cu găleţi de monede.

image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net