Află la ce fond de pensii private se duc banii tăi!

Ultima actualizare:

Persoanele care au până în 35 de ani sunt obligate să opteze pentru un fond de pensii privat, iar dacă nu fac acest lucru sunt repartizate aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice. Problema apare când, la un moment dat, vrem să ştim care e fondul la care cotizăm. Dacă eşti în această situaţie, poţi afla unde ţi se duc banii accesând o aplicaţie online recent lansată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară chiar pe site-ul instituţiei. Uite ce ai de făcut!

De la bun început trebuie menţionat faptul că există 3 Piloane de pensii: Pilonul I de pensii la stat, Pilonul II de pensii private obligatorii şi Pilonul III de pensii private facultative. În ceea ce priveşte Pilonul II, cotizarea este obligatorie, iar persoanele până în 35 de ani trebuie să opteze pentru un anumit fond. În cazul în care nu fac acest lucru, ele vor fi repartizate aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice. Evident că, la un moment dat, vor dori să afle care este fondul la care cotizează. Până recent, puteau primi aceste informaţii doar dacă făceau o solicitare în acest sens către Administraţia de Supraveghere Financiară. Însă procedura era greoaie, iar timpul de aşteptare destul de îndelungat. Pentru a evita pe viitor o astfel de situaţie, autorităţile au lansat o aplicaţie online, care poate fi găsită pe site-ul Administraţiei de Supraveghere Financiară, chiar pe prima pagină. Este o modalitate extrem de simplă de a afla unde ţi se duc banii. Iată paşii pe care trebuie să-i parcurgi!

Pasul 1. Intră pe site-ul www.asfromania.ro. Pe prima pagină, în partea dreaptă, vei observa secţiunea „Relaţii cu publicul”. Aici vei găsi telefonul cititorului – un telverde –, iar mai jos câteva subpuncte. Dă click pe link-ul „Află la ce Fond de Pensii eşti!”

Pasul 2 . Ţi se va deschide o pagină nouă – un formular pe care trebuie să-l completezi. În câmpurile special destinate trebuie să treci numele şi prenumele tău, codul numeric personal, un telefon de contact, adresa de e-mail şi intervalul orar în care doreşti să fii contactat pentru furnizarea informaţiilor solicitate. Dă  apoi click pe butonul „Caută”.

Pasul 3. După ce ai dat click pe butonul Caută, ţi se va deschide o altă pagină care te informează că solicitarea ta a fost recepţionată, iar în termen de 10 zile vei fi contactat de către administratorul fondului de pensii la care eşti participant. În cazul în care nu eşti contactat, trebuie să trimiţi un mail către ASF, la office@asfromania.ro

Peste 250 de mii de persoane repartizate aleatoriu, anul trecut

Anul trecut, au intrat în sistemul privat de pensii 267 de mii de persoane, cu 4,10% mai mult decât în anul 2014. Aproximativ 252 de mii dintre acestea, reprezentând 94,33% din total, au fost repartizate aleatoriu. 

În luna martie a acestui an au intrat în sistem 26.784 de persoane, dintre care 98,44%, adică 26.367, au fost repartizate aleatoriu. 

Aplicaţia online pe care o găseşti pe pagina principală a site-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost lansată tocmai pentru a simplifica modul în care românii pot afla unde cotizează. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net