«Abia reușim să supraviețuim cu salariul»

om-1-8963112021102.jpg

nivel de trai, top, bucuresti, putere de cumparare, europa
"Câştig 1.100 de lei şi toţi banii se duc pe datorii" - Doina Ailenei, 47 de ani, electronist
Fotografii: Sever Gheorghe

Pe hârtie o ducem bine, însă în realitate numai noi ştim ce eforturi facem ca să supravieţuim de la un salariu la altul. Veniturie sunt mici, ratele mari, astfel că traiul bun rămâne doar o poveste.

Suntem codaşii Europei la puterea de cumpărare. Asta relevă studiul companiei GfK, dat publicităţii săptămâna trecută. La nivel european, România e pe locul 33 din cele 42 de ţări analizate. Mai rău ca noi stau bulgarii, ucrainenii şi moldovenii. Din toată sărăcia pare însă că bucureştenii ies cu fruntea sus. Trăiesc pe picior mare, dacă e să ne luăm după acest studiu. Îşi permit să-şi cumpere multe lucruri şi dispun de 6.288 de euro anual, pe cap de locuitor. Cu 50% peste media pe ţară şi dublu faţă de judeţul Vaslui, ultimul clasat, cu 3.054 de euro. Şi nu o duc mai bine doar în raport cu semenii din alte oraşe, ci chiar faţă de locuitorii Romei, Berlinului şi Madridului.  Pe hârtie, pentru că în realitate poveştile sunt triste.

om-2-9853031130.jpg

nivel de trai, top, bucuresti, putere de cumparare, europa
"Am un salariu de 1.200 de lei şi îl cheltui în două zile" Marian Lupu, 52 de ani, electronist

“Am un salariu de 1.100 de lei şi toţi banii se duc pe datorii. Din salariul soţului cumpărăm d-ale gurii”, se plânge Doina Ailenei. Marian se uită şi el mirat la noi când aude că studiile sunt atât de optimiste. “Pe hârtie totul este roz, dar de fapt noi abia reuşim să supravieţuim din salariu. Probabil că 1% din populaţia Capitalei este bogată, noi, restul, suntem amărâţi. Câştig 1.200 de lei şi cheltui banii în două zile doar pe utilităţi”, concluzionează bărbatul. Ica n-a mai reuşit să pună bani de-o parte de patru ani şi nici de Sărbători nu a reuşit să plece în vacanţă, aşa cum îşi dorea.

om-3-94031512021.jpg

nivel de trai, top, bucuresti, putere de cumparare, europa
"Nici în vacanţă nu pot pleca. Ce să fac mai întâi cu 1.250 de lei?" Ica Cristea, 49 de ani, menajeră

“Nu avem posibilităţi. Am un salariu de 1.250 de lei. Dar am prieteni care locuiesc în străinătate şi nu ne comparăm cu ei. Nu duc grija zilei de mâine şi nici nu sunt stresaţi ca noi”, este de părere femeia. Dacă ţara noastră se află în subsolul clasamentului, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg ocupă  primele locuri. O duc cel mai bine, cu o putere medie de cumpărare de 13.672 de euro pe cap de locuitor. Studiul a fost efectuat pentru 2016, calculele fiind făcute în euro, pe baza cursului de schimb mediu. 

Loading...
 
 

Citește și

  • radu tudor salariu urias kovesi

    Informaţii extrase de reporterii „Adevărul“ din dosarul procesului în care şefa DNA îi acuză de calomnie pe realizatorii emisiunii „Sinteza Zilei“ arată că procurorul-şef a depus probe complexe, privitoare la veniturile mari ale pârâţilor, pentru a dovedi că aceştia nu se pot plânge că n-au bani să-i achite în solidar daune morale, stabilite de judecători la suma de 250.000 de lei.

  • cheloo diicot audieri inchisoare cu suspendare

    Rămâne cum s-a stabilit! Boroboaţa lui Cheloo (38 de ani), implicat recent într-un scandal cu droguri, nu va afecta emisiunea „iUmor”, de la Antena 1. Aşadar, duminică (3 aprilie) îl vom vedea pe rapper la masa juriului, alături de Delia şi Bendeac.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1