6 sfaturi ca să păstrezi corect alimentele la congelator

Ultima actualizare:

    Foloseşte la congelarea alimentelor pungi ermetice, pungi din hârtie şi caserole
Foloseşte la congelarea alimentelor pungi ermetice, pungi din hârtie şi caserole

Tocăniţă de cartofi, sarmale, chifteluţe sau ciorbă. Ştiai că şi mâncarea gătită se poate păstra la congelator? Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont dacă vrei să conservi pentru o perioadă lungă de timp alimentele dar şi mâncarea gătită.

Supele se pun în caserole alimentareDacă pregăteşti o cantitate prea mare de mâncare gătită şi ştii că familia ta nu o va consuma pe toată în două, trei zile, atunci păstrează câteva porţii la congelator. Pune mâncarea în caserole alimentare închise cu capac ermetic şi consum-o mai târziu. Astfel pot trece zile şi chiar săptămâni, timp în care supa, corba, borşul sau tocăniţa se vor păstra proaspăte. Înainte de a o congela, porţionează mâncarea în funcţie de cât de mult mănânci. Este interzis să recongelezi alimentele, pentru că se pierd toate vitaminele.  

Înainte de congelare bate ouăle spumăÎnainte de a le pune la rece, ouăle se sparg şi se bat cu telul ca pentru omletă. Când gălbenuşul şi albuşul s-au omogenizat bine, spuma se depozitează  în congelator, folosind o tavă de făcut cuburi mari de gheaţă. Apoi, scoate cuburile din suport şi pune-le într-o pungă închisă emetic. Ouăle trebuie să fie foarte bine spălate. Dacă nu, atunci când le vom sparge, microbii şi bacteriile de pe acoajă vor contamina albuşul şi gălbenuşul.  

Legume şi fructe se taie mărunt Orice fel de legume şi fructe se pot pune la congelator. Excepţie fac cele care conţin o cantitate foarte mare de apă. Spală  bine legumele şi fructele, îndepărtează coaja, seminţele, codiţa sau frunzele, taie-le cubuleţe mai mari sau mai mici şi pune-le în pungi închise ermetic.Dacă doreşti să foloseşti legumele congelate la gătit, este indicat să le scoţi din congelator şi să le introduci direct în oala cu mâncare. Nu aştepta să se decongeleze la temperatura camerei pentru că, odată cu apa care se va scurge, legumele îţi vor pierde şi vitaminele.

Verdeţurile se spală înainteSpală bine firele de pătrungjel, mărar sau leuştean, scurge-le pe un prosop absorbant, îndepărtează codiţele şi pune verdeaţa în pungi de hârtie. Nu folosi la împachetat folie de aluminiu. Foloseşte pungi de hârtie sau pungi alimentare.

Bulionul se păstrează în pungi închide ermeticPeste iarnă este mult mai sănătos să ai la congelator pastă de tomate din roşii de vară, decât să cumperi acelaşi produs din magazin. Pentru depozitarea la rece foloseşte ori recipiente de făcut cuburi de geaţă, ori pungi alimentare sau caserole alimentare. Atenţie la contaminarea încrucişată! Carnea şi produsele din carne trebuie să fie depozitate separat de celelalte alimente.

Pâinea se împachetează în hârtieCumpără pâine proaspătă, împacheteaz-o în hârtie alimentară şi depoziteaz-o în congelator. Când vrei s-o consumi, este suficient s-o stropeşti cu puţină apă iar apoi s-o introduci pentru câteva minute în cuptorul încins. Pâinea se congelează fără probleme şi îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. Este recomandat să consumăm pâine din făină integrală cu seminţe.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net