500.000 de copii nu vor avea Abecedare

Ultima actualizare:

    Micuţii şcolari vor fi dezamăgiţi când vor intra, luni, în sălile de clasă
Micuţii şcolari vor fi dezamăgiţi când vor intra, luni, în sălile de clasă

Revoltător! Luni începe şcoala, iar cea mai mare bucurie a elevilor este să intre pentru prima oară în clasă, iar pe bănci să găsească o floare şi manuale noi. Prichindeii din clasele întâi şi a II-a vor găsi pupitrele goale.

Părinţii şi bunicii sunt indignaţi. S-au pregătit cu emoţie pentru prima zi de şcoală a micuţilor lor. Le-au cumpărat ghiozdane, rechizite, hăinuţe noi, astfel încât prichindeii să îşi amintească toată viaţa de prima zi de şcoală. Bucuria acestora va fi umbrită de ceva nemaiîntâlnit în istoria învăţământului din România: peste 500.000 de copii de la clasele întâi şi a II-a nu vor avea manuale pentru circa o lună de acum înainte.

Ministerul Educaţiei a promis că schimbă conţinutul manualelor, le va face moderne şi atrăgătoare, ba mai mult, vor fi şi manuale digitale. Totul a mers ca la carte: s-au schimbat programele şcolare, s-au organizat licitaţiile pentru a fi alese editurile care vor şi pot să le tipărească. Însă, editurile care nu au câştigat, au făcut contestaţii, iar până când Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu ia o decizie, nu se pot tipări manualele.

Salvarea vine de la profesori. „Vă asigur că băncile nu vor fi goale. Şcolarii vor găsi o floare, caiete, alte cărţi pe pupitre, astfel încât să nu le luăm această bucurie. Toţi învăţătorii au programele noi şi vor putea preda la ore fără probleme, până vor sosi manualele. De regulă, în primele două săptămâni, elevii din toate clasele recapitulează ce au învăţat în anul trecut, astfel încât profesorul să îşi dea seama ce cunoştinţe au fost acumulate. Eu, ca profesor de Istorie, nu mai predau după manual pentru că este depăşit”, ne-a explicat profesorul Marian Banu, de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti. 

"Manualele vor ajunge, dar cu întârziere"

Remus Pricopie a explicat pentru Click! ce s-a întâmplat. „Ministerul Educaţiei a dorit să asigure materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care trăim. Însă, ne-am lovit de interesele editurilor. O mulţime dintre acestea au contestat rezultatele licitaţiei pentru manualele noi, pe hârtie şi  digitale, de la clasele întâi şi a II-a. Asigurăm elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va încheia”, ne-a explicat Remus Pricopie.

Remus Pricopie, ministrul educaţiei
Remus Pricopie, ministrul educaţiei

"Rezolvaţi rapid această situaţie!", strigă sindicatele

Profesorii sunt şi ei revoltaţi de această situaţie neplăcută. “Copiii acestei țări meritau ca în prima zi de școală să găsească pe bănci manuale noi. Era frumos să fie așa”, a spus liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu. Acesta ne-a informat că este regretabil faptul că s-a ajuns în această situație și face apel la toți cei implicați în licitația privind manualele, să soluționeze cât mai rapid contestațiile primite, astfel încât elevii să poată beneficia de manuale într-un timp cât mai scurt. 

Simion Hancescu, lider FSLI
Simion Hancescu, lider FSLI

"Nu ne mai miră nimic!"

Ana Radu, bunică: 

„Ne pare rău că nu vor avea copilaşii abecedarele pe bancă în prima zi de şcoală. Eu cred că Ministerul Învăţământului este de vină, trebuia să se grăbească şi să nu le ia această bucurie a copiilor.”

Sorica Dincă, bunică:

„Nu s-a mai pomenit aşa ceva!   Sunt sigură că totul porneşte de la bani, de la lăcomia editurilor. Ce bucurie  vor avea copiii când vor vedea băncile goale?”

Teodora Peter, bunică:

„Nu ne mai mirăm de nimic! Să îmi spuneţi ce merge bine în ţara asta. E păcat de copii că nu vor primi abecedarele la timp, dar vom compensa noi cumva.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net