5.000 de angajaţi din şcoli şi grădiniţe, daţi afară?

profesori.jpg

Personalul din grădiniţe ar fi muncit mai mult

Un imens scandal s-a iscat ieri, în învăţământ. Potrivit unui document care avea numele noului ministru al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se intenţiona concedierea a circa 5.000 de angajaţi din grădiniţe şi şcoli.

Sindicaliştii au sărit ca arşi când au văzut un proiect de ordin de ministru, pe care apare numele ministrului Sorin Cîmpeanu. Scria ”negru pe alb” că se vor schimba normele de lucru pentru angajaţi, în sensul că vor munci mai mult, iar unii vor fi concediaţi. De pildă, ar urma ca directorii grădiniţelor cu program prelungit să aibă o normă didactică întreagă, adică să se ocupe şi de o grupă de copii, pe lângă ce au de făcut în calitate de manager. Şi directorii şcolilor cu mai puţin de 300 de elevi ar trebui să predea la clasă normă întreagă, 18 ore pe săptămână, faţă de 6-8 ore/săptămână cât au acum, se arată în proiect.

„Federaţia Spiru Haret nu susţine acest proiect al Ministerului Educaţiei. El nu este rezonabil, atâta vreme cât nu face altceva decât să lovească în drepturile şi interesele cadrelor didactice şi să reducă un număr important de posturi din învăţământ. Dacă s-ar pune în aplicare, ar rezulta reduceri de 4.000-5.000 de posturi şi în ce priveşte personalul didactic, dar şi cel auxiliar şi nedidactic”, a afirmat Marius Nistor, Federaţiei „Spiru Haret”, citat de HotNews.ro.

Ministrul va consulta sindicatele

ministrul-educatiei.jpg

Ministrul educaţiei a retras un proiect care risca să blocheze complet activitatea didactică

Reacţia ministrului Cîmpeanu a apărut la câteva ore după declanşarea scandalului. ”Resping cu fermitate teza conform căreia vor fi reduse peste 4.000 de posturi în învăţământul preuniversitar. E falsă! Numai anul trecut au fost angajate 4.600 de noi persoane, personal didactic, auxiliar şi nedidactic, cu circa 1.700 peste numărul iniţial de posturi aprobate. După intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic, vechi din 1998, însă acest lucru va fi reglat fără bulversarea sistemului”, a promis Sorin Cîmpeanu, noul ministru al educaţiei. Demnitarul a anunţat că proiectul a fost retras şi un altul va fi propus doar după discutarea cu sindicatele.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1