5 sfaturi financiare pe care nu le-ai respectat niciodată

Ultima actualizare:

    Creditele la bănci sunt datorii pe termen lung care te pot băga în faliment
Creditele la bănci sunt datorii pe termen lung care te pot băga în faliment

Fie le auzi de la părinţi sau prieteni, fie de la specialişti în domeniu, sfaturile despre cum să te organizezi financiar nu-ţi sunt deloc necunoscute. Însă, pentru că sunt atât de des repetate, probabil că şi-au pierdut din însemnătate. E adevărat că nu te vor transforma peste noapte în milionar, însă te vor ajuta să ai o viaţă liniştită, fără grija zilei de mâine.

Achită-ţi cât mai repede creditele - De cele mai multe ori, un credit luat pentru cumpărarea unei case sau a unei maşini este atât de mare şi se întinde pe o perioadă atât de lungă încât nici nu ne gândim că-l vom putea achita mai repede. Când ai de plată 60 de mii de euro pe o perioadă de 25 sau 30 de ani, să te chinui să plăteşti în avans în fiecare lună una sau două rate e cam egal cu zero. Aşa că, în loc să mergi la bancă şi să încerci să achiţi cât mai mult, cheltuieşti surplusul de bani pe alt lucruri. Însă, nu ştii că faci, de fapt, o mare greşeală. Pentru că nu ai de unde să ştii ce îţi rezervă viitorul. Poate peste 10 ani vei rămâne şomer şi nu vei mai putea plăti ratele sau poate că ne va lovi o nouă criză economică. Dacă nu vei mai putea susţine ratele, rişti să rămâi fără locuinţă.

Evită să foloseşti foarte des cardul de credit – Dacă vrei să cumperi anumite produse, mobilă, de exemplu, recomandat este să economiseşti lună de lună banii de care nevoie şi să eviţi să foloseşti cardul de credit. În caz contrar, te vei îngropa în datorii: lună de lună va trebui să plăteşti ratele, dar dacă nu respecţi termenele, vei achita şi dobânzi.Păstrează cardul de credit „intact” şi foloseşte-l doar în cazuri excepţionale sau de urgenţă.

Cea mai bună investiţie pe termen lung: cumpărarea unei case – Dacă ai posibilitatea de a achiziţiona o locuinţă cu banii jos, nu mai sta pe gânduri! Un apartament, chir şi o garsonieră, îţi vor aduce venituri suplimentare, după ce le închiriezi. Cumpărarea unei locuinşe este o investiţie pe termen lung, poate cea mai sigură la ora actuală. Este adevărat că de la an la an casa se devalorizează, însă decât să cheltuieşti banii pe maşini sau vacanţe, mai bine îi plasezi într-un imobil.

Ce sunt datoriile „bune” şi datoriile „rele” – Puţine sunt persoanele care nu au datorii la bănci, alte instituţii financiare, care nu plătesc măcar o rată la un card sau credit. Însă şi mai puţini sunt cei care au datorii „bune”. Acestea sunt împrumuturi pe care le-au făcut pentru a investi în ei înşişi. De exemplu, au făcut un împrumut la o bancă pentru a-şi finaliza studiile, pentru a putea plăti anumite cursuri de specializare, pentru a-şi trimite copiii la facultăţi din străinătate etc. Pe de altă parte există şi datoriile „rele” – împrumuturi făcute fără simţ de răspundere, care nu te-au ajutat cu nimic. De exemplu, te-ai împrumutat la bancă pentru a cumpăra o maşină. Însă, maşina se devalorizează, iar peste câţiva ani va avea un preţ la jumătate faţă de cel pe care l-ai plătit iniţial. Însă, tu vei rămâne ani mulţi de acum încolo cu o rată care nu se mai justifică.

Asumă-ţi responsabil riscurile – Când eşti tânăr, eşti mai impulsiv, mai curajos, îţi asumi riscuri mai mari în ceea ce priveşte finanţele. Iar asta pentru că, până la urmă, dacă ceva iese prost, vei avea timp să repari greşelile. Acesta este motivul pentru care persoanele trecute de 30 de ani sunt mai cumpătate. Însă, să-ţi asumi riscuri este un lucru bun, dacă o faci responsabil. Analizează foarte bine situaţiile şi nu te arunca cu capul înainte! Dacă îţi dai seama că riscurile sunt mult prea mari, nu forţa mâna norocului!

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net