10 afecțiuni comune la care suntem mai predispuși toamna. Cum se manifestă și ce să facem pentru a le preveni

Ultima actualizare:

    Toamna apar virozele și afecțiunile inflamatoriiFOTO: Pixabay.com
Toamna apar virozele și afecțiunile inflamatoriiFOTO: Pixabay.com

Toamna este anotimpul propice pentru multe boli virale, deoarece vremea rece poate slăbi sistemul imunitar și poate crește vulnerabilitatea la infecții. Infecțiile virale se transmit cu ușurință și pot fi periculoase pentru vârstnici, copii mici și cei cu sistem imunitar slab.

Specialiștii spun că prevenirea este cel mai bun mod de a vă proteja de orice boală transmisibilă sau infecție în timpul sezonului de toamnă, conform Family Care Centers.

10 boli care se activează toamna

Probabil că de unele dintre acestea uitasem pe timpul sezonului cald iar acum, în momentul în care frigul începe să cuprindă tot mai multe zone din țară, afecțiunile specifice sezonului se activează și ele. Iată ce ar putea să ne ”atace” în aceste luni de toamnă.

1. Alergii. Ambrozia și sporii de mucegai sunt cei mai mari factori declanșatori de alergie, toamna. Deși acarienii de praf sunt obișnuiți în lunile de vară umede, ei pot ajunge în aer și toamna, atunci când porniți căldura în locuințe. Simptome ca ochi iritați, cu mâncărimi, nas care curge sau nas îmfundat, strănut, pierderea temporară a mirosului, mâncărime sau dureri în gât, sforăit, congestia urechii, oboseală sau tuse, pot duce la ideea că organismul este afectat de o alergie. Mergeți la medic dacă vă știți alergici, pentru a vă prescrie tratament.

Pentru a preveni alergiile, păstrați geamurile casei și ale mașinii închise și faceți duș după ce veniți de afară. Iar atunci când ieșiți în antură, verificați mai întâi care este concentrația de polen și gradul de poluare din zona respectivă.

2. Răceală obișnuită. Aceasta poate afecta pe oricine oricând, dar toamna este momentul de vârf. Este o boală transmisibilă și poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Ca simptome recunoaștem febră mică, nas care curge, dureri musculare sau de cap, tuse, strănut, durere în gât. Pentru a ne proteja de răceli este necesar să ne spălăm des mâîinile cu apă și săpun, mai ales înainte de a mânca sau după ce folosiți toaleta. Adoptați o dietă echilibrată, încercați să dormiți suficient și evitați să petreceți timp în zone aglomerate.

3. Gripa. Infecțiile cu virusurile gripale sunt frecvente în sezonul de toamnă. Dacă nu este tratată, boala poate deveni severă și se poate transforma în bronșită sau pneumonie. Simptome ca febră, diaree, oboseală bruscă excesivă, greață și vărsături, dureri de cap, respirație șuieritoare, presiune pe piept, tuse persistentă sunt semne de gripă. Spălați-vă bine mâinile și frecvent, nu petreceți timp în locuri aglomerate, mâncați o dietă sănătoasă, iar atunci când tușițoi sau strănutați, acoperiți-vă nasul șoi gura.

5. Infecția cu norovirus. Norovirusul provoacă inflamații ale stomacului. Este extrem de contagios și rămâne în plină desfășurare din toamnă până iarna. Poate fi transmis de la persoană la persoană sau prin alimente contaminate, în special fructe de mare. Simptome: diaree, senzație de rău, dureri abdominale sau crampe, dureri musculare, greață și vărsături. Cum preveniți: Spălați-vă bine mâinile după ce ați folosit toaleta și înainte de a mânca sau a pregăti alimente. Nu pregătiți alimente și nu aveți grijă de ceilalți când sunteți bolnav. Curățați-vă toaletele și toaletele cu dezinfectanți. Gatiti bine fructele de mare, deoarece norovirusul poate supravietui la temperaturi de peste 60 de grade Celsius

6. Bronșită acută. Este inflamația tuburilor bronșice care transportă aerul în plămâni. De obicei este cauzat de un virus și apare adesea după o răceală obișnuită, dureri în gât sau gripă. Simptome: strângere toracică sau congestie, respirație scurtă, dureri de corp, tuse care dezvoltă mucus verde, limpede sau galben, frisoane, durere de gât. Cum preveniți: Renunță la fumat. Stați departe de lucrurile care vă provoacă iritații la nivelul gâtului și plămânilor, cum ar fi animalele de companie, fum, vapori sau praf. Dezinfectați regulat clanțele ușii, blaturile și alte suprafețe frecvent atinse.

7. Artrita. Artrita este inflamația articulațiilor care se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Artrita este o afecțiune pe tot parcursul anului, dar persoanele cu artrită declară că vremea rece și umedă își manifestă simptomele. Aceasta se manifestă prin dureri articulare, oboseală, umflarea articulațiilor, rigiditate în articulații. Prevenire: Mâncați o dietă sănătoasă care include fructe, legume, pește și nuci. Controlează-ți greutatea corporală. Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține articulațiile flexibile.

8. Sinuzită. Sinuzita este cauzată de inflamația țesutului care acoperă sinusurile, cavitățile din jurul pasajului nazal. Este mai frecventă pe vreme rece, pur și simplu pentru că cele mai frecvente cauze ale sinuzitei, adică alergiile, răceala și gripa, sunt deja răspândite în această perioadă a anului. Simptome: sensibilitate sub ochi sau la podul nasului, durerea dinților, congestie nazala, febră. Cum prevenim: Păstrați secrețiile nazale subțiri, consumând multe lichide.Păstrați-vă nasul umed cu spray-uri saline. Evitați călătoriile cu avionul.

9. Astmul provocat de frig. Vremea rece și umedă crește riscul de atacuri de astm prin uscarea căilor respiratorii. Răceala obișnuită și gripa, care sunt un caz obișnuit în timpul vremii reci, sunt ceilalți factori declanșatori care provoacă apariția astmului în timpul toamnei. Simptome: durere toracică sau strângere, tuse, respirație scurtă, dificultăți în vorbire și somn. Sfaturi de prevenire: Stai departe de declanșatorii de astm. Renunțați la fumat și rămâneți în medii fără fum. Monitorizați-vă respirația și utilizați inhalatoare cu relief rapid dacă aveți dificultăți de respirație.

10. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD). Este o tulburare a dispoziției care afectează mulți oameni pe tot parcursul toamnei și iernii. SAD este o tulburare gravă care poate duce la depresie clinică. Nu există nicio teorie definitivă sau dovadă cu privire la ceea ce o cauzează efectiv. Cu toate acestea, experții cred că este legat de modificările hormonale din timpul sezonului de iarnă. Simptome: tristeţe, oboseală, creștere în greutate, probleme de concentrare, dorință crescută de a fi singur, senzație de slăbiciune, o nevoie mai mare de somn. Cum prevenim: exerciții fizice, Suplimente alimentare cu vitamina D.

Vizitați medicul imediat ce bănuiți că sunteți afectat de oricare dintre aceste boli.

Citește și:Boli frecvente la copii în lunile de toamnă

Astenia de toamnă, mit sau realitate?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net