Septuagenari americani, arestaţi după 30 de ani de spionaj favoarea Cubei

Citeste tot despre: 

Un cuplu de septuagenari americani s-a recunoscut vinovat de spionaj în favoarea Cubei timp de peste 30 de ani, în faţa unui tribunal din Washington, în schimbul unei pedepse reduse la închisoare pentru femeie, a anunţat Departamentul american al Justiţiei, potrivit AFP.

Walter Kendall Myers (72 ani) şi soţia sa, Gwendolyn Steingraber Myers (71 ani), au furnizat documente şi informaţii regimului castrist cu începere de la sfârşitul anilor '70.

Acordul de a pleda 'vinovaţi' prevede condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Kendall Myers şi o pedeapsă între şase şi şapte ani şi jumătate de închisoare pentru Gwendolyn Myers.

Cuplul a acceptat, de asemenea, confiscarea apartamentului său din Washington, a velierului propriu şi a conturilor sale bancare totalizând 1,7 milioane de dolari, toate aceste bunuri urmând să fie considerate amendă.

'În ultimii 30 de ani, acest cuplu a trădat încrederea Americii prin furnizarea clandestină de informaţii clasificate privind apărarea naţională guvernului cubanez', a afirmat într-un comunicat David Kris, un înalt responsabil din Ministerul Justiţiei.

S-au confesat unui agent FBI sub acoperire

Cuplul Myers a fost arestat la 4 iunie 2009, după s-au lăudat cu 'isprăvile' sale în faţa unui agent FBI sub acoperire, pe care cei doi septuagenari l-au luat drept un agent al regimului comunist.

Walter Myers a început să spioneze în favoarea Cubei la aproape şase luni după o călătorie în această ţară, în decembrie 1978, pe când lucra la Departamentul de stat. El obţinuse în 1985 şi 1999 diferitele nivele de acces la documentele clasificate top secret, pe care le învăţa pe dinafară sau câteodată le scotea.

Cuplul se întâlnea cu agenţii cubanezi în diferite ţări din Caraibe şi din America Latină. El comunica cu Cuba prin mesaje codificate transmise cu ajutorul unui radio cu unde scurte.

De când au fost arestaţi, cei doi septuagenari au încercat de mai multe ori, dar fără succes, să ceară eliberarea condiţionată, dar ei vorbiseră în faţa agentului sub acoperire şi de proiectele lor de evadare în caz că ar fi fost prinşi.

Mai citeşte:

Sora lui Fidel Castro dezvăluie că a colaborat cu CIA

Radu Tinu: „Eu am pus microfoane în casa Hertei Müller"


Loading...