Se calculează şi vechimea din străinătate

Ultima actualizare:

    Pensionar
Pensionar

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Dorel Iacob: Lucrez în Slovacia, în domeniul mineritului, de aproape doi ani. Se pune vechime pentru pensie în ţară?

CNPAS: Dv. veţi putea solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislaţiei în vigoare în România, cât şi celei slovace.

Aşadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în statele respective, confirmate de instituţiile competente din cele două state la momentul pensionării, se va putea constata dacă aveţi dreptul la prestaţiile de pensie acordate în conformitate cu fiecare din legislaţiile de asigurări sociale al căror obiect l-aţi făcut în cursul carierei profesionale.

Pensia va fi calculată proporţional cu perioada de asigurare realizată în statul propriu şi practic veţi putea primi două pensii, una din România, cealaltă din Slovacia.

Adrian Nestor: Sunt pensionat medical definitiv cu decizia 241626 din 15.09.2007. Am un stagiu de cotizare de 42 ani şi 16 zile, din care 11 ani , 7 luni şi 13 zile în grupa a II-a. Am dreptul la mărirea pensiei datorată lucrului în grupa a II-a şi când se va îndeplini acest lucru?

CNPAS: Întrucât drepturile de pensie de invaliditate au fost deschise în anul 2007, conform OUG nr. 100/2008, etapa de  recalculare a drepturilor dv. de pensie a fost în luna octombrie 2009.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net