Se calculează şi vechimea din străinătate

Citeste tot despre: 

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Dorel Iacob: Lucrez în Slovacia, în domeniul mineritului, de aproape doi ani. Se pune vechime pentru pensie în ţară?

CNPAS: Dv. veţi putea solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislaţiei în vigoare în România, cât şi celei slovace.

Aşadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în statele respective, confirmate de instituţiile competente din cele două state la momentul pensionării, se va putea constata dacă aveţi dreptul la prestaţiile de pensie acordate în conformitate cu fiecare din legislaţiile de asigurări sociale al căror obiect l-aţi făcut în cursul carierei profesionale.

Pensia va fi calculată proporţional cu perioada de asigurare realizată în statul propriu şi practic veţi putea primi două pensii, una din România, cealaltă din Slovacia.

Adrian Nestor: Sunt pensionat medical definitiv cu decizia 241626 din 15.09.2007. Am un stagiu de cotizare de 42 ani şi 16 zile, din care 11 ani , 7 luni şi 13 zile în grupa a II-a. Am dreptul la mărirea pensiei datorată lucrului în grupa a II-a şi când se va îndeplini acest lucru?

CNPAS: Întrucât drepturile de pensie de invaliditate au fost deschise în anul 2007, conform OUG nr. 100/2008, etapa de  recalculare a drepturilor dv. de pensie a fost în luna octombrie 2009.Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1