S-a inventat maşina pentru orbi

Citeste tot despre: 

Demonstraţia realizată de şeful Asociaţiei Nevăzătorilor din SUA, Mark Riccobono, pe circuitul de la Daytona, a scris istorie. Americanul a devenit primul orb care a reuşit să şofeze fără ajutor un bolid cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri la oră.

Citeşte şi:

Orbii şi surdo-muţii, băgaţi în spital de câinii extrem de agresivi

Fetiţa "Avatar" suferă de o boală rară şi poate orbi

Iaşi: 437 de şoferi orbi, surzi şi bolnavi psihic circulă prin oraş

Modelul Ford Escape a fost adaptat de specialiştii de la Institutul Jernigan şi cei de la Virginia Tech Robotics and Mecanics Lab. „Cercetările la proiectul „Blind Driver Challenge" au început în 2004.

"Abia după 7 ani de teste şi experimente am reuşit să elaborăm un pachet complet de senzori care să substituie absenţa văzului", a declarat pentru revista online „Suite101", Marc Maurer, directorul proiectului.


În ce constă kitul de şofer al nevăzătorului? O pereche de mănuşi cu vibro-funcţii, care indică direcţia de deplasare a maşinii şi oferă indicii despre cât de mare trebuie să fie virajul şi unde se află obstacolele. Sub volan, sunt instalate două panouri vibrante care avertizează şoferul când trebuie să frâneze şi când să accelereze.

În spătarul scaunului sunt instalate vibro-puncte menite să îi indice şoferului poziţionarea maşinii pe traseu. În rest, maşina este dotată cu senzori de proximitate, computer care emite semnale vocale, GPS, dispozitiv de localizare şi un set de camere şi sonare pentru preîntâmpinarea unor accidente.

Loading...