Românul care antrenează militarii americani la parașutism

Ultima actualizare:
Marius Ivașcu
Marius Ivașcu

Orădeanul Mariuș Ivașcu antrenează cadeții Academiei Militare Americane „West Point", la aterizarea la punct fix.  Sportivul mărturisește că a reușit să se afirme abia după ce a ajuns în SUA, din cauză că sistemul românesc nu i-a dat o șansă. Marius și-a început anul zburând deasupra emiratului Dubai.

Marius Ivașcu (29 ani) și-a început anul zburând deasupra emiratului Dubai, la a doua ediție a Campionatului Internațional de Parașutism, ai cărui organizatori se pregătesc pentru Campionatul Mondial din 2012. „Am participat pentru prima dată la acest campionat. Am reprezentat SUA, cu echipa națională. Am luat locul 12 din 36 de țări", declară Marius, proaspăt ajuns acasă în New York-ul înzăpezit, după ce duminică a părăsit plajele însorite ale Dubaiului. În august Marius a participat la Campionatul Mondial 2010 din Muntenegru, în calitate de antrenor al echipei naționale a SUA.  

Da click pe poza pentru a vizualiza o fotogalerie cu Marius deasupra emiratului Dubai. FOTO: Jimmy Drummond

Antrenează militarii

„Cel mai important premiu obținut până acum a fost locul doi, în 2009, la Campionatul Național al SUA. Mai importantă decât acea medalie este pasiunea făcută pentru parașutism în România, copilărind pe aerodrom de la 13 ani. Nu îi pot mulțumi îndeajuns instructorului meu", spune Marius care, de anul trecut, antrenează echipa Academiei Militare Americane „West Point", la  aterizarea la punct fix. „Cadeții sunt extraordinari, tineri isteți, plini de calități sportive și foarte competitivi. "West Point" este cea mai importantă și valoroasă instituție de învățământ a Serviciilor Armate din SUA. Cadeții sunt educați să devină liderii Americii, în câțiva ani", spune parașutistul orădean.

Citește aici de ce a părăsit Marius România

Americanii i-au dat o șansă să se afirmeOrădeanul mărturisește că șansa lui de afirmare a fost plecarea în SUA. De cinci ani, Marius trăieşte visul american, în calitate de instructor de paraşutism în Florida şi în New York. Parașutistul român are 4.800 de salturi la activ. „În perioada în care am concurat pentru Aeroclubul României nu am avut șansa să particip la concursuri internaționale. Sunt foarte mulți tineri talentați, dar din păcate sistemul românesc nu funcționează bine. Așa că sunt perceput ca american, pe plan internațional. SUA mi-au dat șansa de a mă afirma", mărturisește Mariuș Ivașcu.

Vis împlinit

Orădeanul avea şase ani când a văzut pentru prima dată paraşutişti şi a ştiut că asta e ceea ce vrea să facă în viaţă. Planurile sale nu aveau nimic în comun cu cele ale părinţilor, care doreau să-l trimită la cursuri de vioară sau să-l facă preot. S-a apucat totuşi de paraşutism, în 1997 participând la primul său campionat naţional. „Am terminat pe ultimul loc, dar am învăţat să fiu ultimul dintre cei mai buni", spune Marius.  Opt ani mai târziu, cu şase sute de salturi la activ, cu un ghiozdan în spate şi un bilet de Miami în mână, a pornit spre o lume nouă.


    Marius Ivașcu
Marius Ivașcu

Dă click pe poza pentru a vedea o fotogalerie

„În prima zi a lui 2006, cu o engleză stâlcită, în bocanci şi cu pantaloni de trening am făcut primul salt în SUA. Era o formaţie de 14 oameni, mai mare decât recordul României, dar ceva normal în State. În trei luni am ajuns instructor de tandem. După un an participam deja la Campionatul Naţional al SUA. Mi-au dat lacrimi la primul salt", îşi aminteşte Marius, care de atunci a întâlnit „zei" ai paraşutismului, recordmeni şi campioni mondiali.

Migrează, ca să zboare

Iarna, Marius lucrează la una una dintre cele mai mari şcoli de paraşutism din lume, Skydive City, în Florida. „Skydive City este un paradis. Este pur şi simplu un orăşel unde dimineaţa te trezesc motoarele avioanelor, sari, sari, sari şi mergi la culcare. Este un ciclu perfect. Nu voi uita niciodata imaginea Golfului Mexic vazut de la şapte mii de metri şi sunetul oxigenului pompat în mască, pregătit de salt într-un îngheţ de -25 de grade. Acolo am petrecut două Revelioane în aer, organizând salturi de noapte. Imaginaţi-vă un grup de oameni în cădere liberă noaptea, cu lună plină de poţi citi pe feţele lor şi focuri de artificii dedesubtul tău", povestește Marius.

Responsabilitate și adrenalină

Pe timpul verii, orădeanul migrează la New York, pe Skydive The Ranch, o altă Mecca a paraşutiştilor. „Aceeaşi poveste, de dimineaţă până seara, şapte zile pe săptămână îi învăţăm pe oameni cum să se arunce din avioane. Asta este meseria mea. Unii zic că e cel mai frumos job din lume. Dar nu e chiar atât de simplu. Clientul plăteşte mii de dolari ca să înveţe cum să se distreze, dar uneori, în numai câteva secunde totul se poate duce de râpă, iar tu ca instructor ai câteva secunde să repari greşelile, iar planeta e aproape. Oamenii îşi pun vieţiile în mâinile tale. Este o adevărată provocare, te face să devii mai bun. Mai bun cu tine, mai bun cu alţii. Ca instructor, comunicarea devine o adevarată artă, fie la sol, fie în cădere liberă cu 200 km/h la doar doi metri distanţă de o pereche de ochi crispaţi. Calmul şi viteza de reacţie în situaţii critice sunt soluţiile ecuaţiei", relatează Marius.

"Cel mai de preţ lucru pe care l-am învăţat în România este răbdarea"

Marius Ivaşcu, instructor paraşutism

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net