România, zguduită de 12 seisme

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Românii din vestul şi sudul ţării au trăit ieri noapte clipe de coşmar când au simţit că se mişcă patul cu ei: a fost cutremur! În câteva ore, în Serbia, Grecia şi Turcia au fost 12 cutremure! Unul a omorât două persoane şi a făcut pagube importante.

În Serbia, au fost nouă cutremure în mai puţin de patru ore, dintre care unul a avut magnitudinea de 5,8 pe scara Richter şi a omorât cel puţin două persoane din localitatea Grzd, a rănit alte 50 de locuitori, a afectat spitalul şi primăria, precum şi numeroase imobile.

Zona balcanică a fost zguduită de 12 seisme, marţi noapte

simeon stalpnicul png

Cristina Pop, de 30 de ani, era internată cu bebeluşul ei la Spitalul din Drobeta Turnu-Severin şi dormea iepureşte ca să supravegheze somnul copilului.

„Am simţit că se mişcă patul cu mine şi m-am speriat. Cutremurul nu era mare, mi-am dat seama imediat, dar spitalul este vechi şi m-am temut să nu înceapă să cadă pereţii. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic, iar bebe al meu nici nu s-a trezit", ne-a povestit tânăra mămică.

Şi Gica Olaru, de 56 de ani, din Turnu Severin a fost trezită din somn de un cutremur. Femeia locuieşte într-un bloc la etajul patru şi s-a trezit brusc când patul a început să se mişte. Abia dimineaţă a aflat că unda seismică venea tocmai din Grecia, unde a fost un cutremur de magnitudine 5,8.

În total, în câteva ore, în jurul nostru au fost 12 seisme: 9 în Serbia, unul în Grecia, unul în Turcia, tot de 5,8, şi unul în Marea Egee.

«În Vrancea e linişte acum»

Din fericire, în Vrancea activitatea este „modestă": de luni, când au fost două seisme mici, de magnitudine 3, s-a făcut linişte. 

simeon stalpnicul png

„Este bine, aşteptam să fie mai mari, peste 5, dar ultimele au fost atât de slabe, încât abia am putut să le înregistrăm. Cutremurele din Serbia au fost de suprafaţă, de aceea au făcut pagube şi le-am simţit şi noi", ne-a explicat Victorin Toader, de la Institutul de Seismologie Aplicată.

«Am simţit cum se mişcă patul»

Oamenii din Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, au simţit cutremurul care a afectat, în noaptea de marţi spre miercuri, Serbia.

simeon stalpnicul png

Aceştia s-au trezit speriaţi din somn, din cauza zgâlţâielii.

„A fost destul de puternic. Mai întâi am simţit cum se mişca patul, apoi am auzit cum se mişcau bibelourile pe dulap şi atunci mi-am dat seama că este un cutremur. M-am speriat, dar nu foarte tare, pentru că am mai trecut prin asta", ne-a spus Maria Lorinţ.

«Se mişcau rafturile cu tot cu pahare!»

Cutremurul din Serbia i-a zguduit şi pe locuitorii din zona Oraviţa-Moldova Nouă, din Caraş-Severin.

simeon stalpnicul png

Florica Bălu, de 56 de ani, din Greoni, s-a trezit în plină noapte din cauza păsărilor care erau agitate.

"Întâi, m-am dus la bucătărie, dar când m-am apropiat de dulapul cu pahare, acestea au început să se mişte puternic pe rafturi. A fost cumplit pentru câteva secunde!", povesteşte femeia îngrozită.

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net