Românca premiată cu Nobel, vândută pe 8.000 de mărci

Ultima actualizare:

Statul german a trimis guvernului român 8.000 de mărci pentru ea.

„Era înţelegere neoficială între şefii celor două state. Banii nu veneau pe căi normale. Erau aduşi de rude ale celor care aveau nevoie de paşaport. Sumele erau între 7.500 şi 8.000 de mărci germane, de persoană, dacă nu era absolvent al unei facultăţi costisitoare pentru stat, cum e medicina, de exemplu. Pentru Herta Müller suma a fost de 8.000 de mărci", a povestit Radu Tinu, fost colonel de Securitate.

În 1989 Tinu a fost adjunct al şefului Securităţii Timiş. "Banii erau daţi unui florar care îi ducea mai departe. Familia noastră a plătit 24.000 de mărci pentru mine, tata şi mama mea. După un an şi jumătate am primit paşaportul albastru care ne permitea plecarea definitivă în Germania", a povestit un timişorean.

"Căprariu îl chema pe acel florar. L-a recrutat un ofiţer şi eu l-am găsit ocupându-se de această problemă. El prelua banii şi îi aducea ofiţerului nostru", a mai spus Tinu.

Avea un ochi pictat pe tavan

Eugenia Marta, învăţătoare în Niţchidorf, locuieşte în casa artistei şi spune că nu a găsit nimic care să-i aparţină proprietarei.

„Herta era excentrică. În camera ei, pe tavan, rugase un pictor să îi picteze un ochi enorm. Mai târziu, ai ei i-au cumpărat un apartament în Timişoara. Acolo, Herta şi-a băgat mâinile şi picioarele în vopsea şi şi-a imprimat tălpile şi palmele pe pereţi", şi-a amintit Eugenia.

«Prietena mea m-a turnat la Securitate»

Herta Müller a venit acum trei ani la Timişoara, când şi-a lansat cartea. Atunci s-a întâlnit şi cu foştii colegi.

Am fost cu ea la cimitir, la o fostă prietenă, croitoreasă, şi i-a pus o ţigară pe cruce. A zis: «A fost cea mai bună prietenă a mea. Cu toate astea, m-a turnat în draci la Securitate»", a povestit scriitorul timişorean Daniel Vighi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net