Renunţaţi la pretenţii când mergeţi cu cel mic în vizită!

Ultima actualizare:
Nu este frumos să impuneţi reguli  gazdei sau celorlalţi invitaţi
Nu este frumos să impuneţi reguli gazdei sau celorlalţi invitaţi

E destul de complicat pentru familiile care au copii mici să se distreze de sărbători şi să onoreze vizitele la care sunt invitaţi. Ideal e ca părinţii să lase copiii acasă. Dacă totuşi nu au soluţii şi sunt nevoiţi să-l ia şi pe cel mic cu ei, vor trebui să se împartă între nevoile copilului şi cele câteva reguli ce ţin de codul bunelor maniere.

Dacă la petrecerea la care sunteţi invitaţi mai sunt prezenţi şi alţi copii, atunci situaţia e pe jumătate salvată. Gazda va şti să le pregătească de mâncare ceva special, vor exista jucării, iar părinţii îi pot supraveghea cu rândul.

Nu la fel stau lucrurile dacă sunteţi singurii părinţi care şi-au adus copilul cu ei. Cel mic are un regim alimentar special, nu trebuie să stea în fum de ţigară, se plictiseşte repede şi, poate, chiar i se face somn. Ce-i de făcut?

Mihaela Vintilă, psihologul Click!, ne dă 6 sfaturi:

 În primul rând, dacă are peste doi-trei ani, trebuie să i se explice unde va merge, ce va vedea acolo şi cum trebuie să se poarte.

Poate gazda nu va avea jucării, astfel, ca să nu se plictisească, luaţi-i jucăria preferată, de acasă.

Nu aplicaţi măsuri de corecţie în vizită. Copilul va începe să plângă şi va strica tuturor buna-dispoziţie.

Vizita trebuie să fie mai scurtă. Nu veţi jigni pe nimeni dacă plecaţi mai repede decât ceilalţi invitaţi

Supravegheaţi-l în permanenţă! Îl pot atrage tot felul de obiecte din locuinţa străină şi se pot întâmpla accidente.

Dacă aţi fost permisivi cu el acasă, nu e frumos ca şi la altcineva acasă să i se permită totul. Nu-l lăsaţi să se urce peste tot, să păteze canapeaua sau să facă dezordine.

Ideal e să te poţi descurca fără să-i deranjezi pe ceilalţi. Aurelia Marinescu, autoarea cărţii „Codul bunelor maniere astăzi", spune că nu e frumos să faceţi observaţie musafirilor să nu fumeze în cameră, să veniţi cu pretenţii sau să impuneţi reguli. „Va trebui să suportaţi sau să scurtaţi vizita, nu să stricaţi cheful tuturor".

«E bine să plece sătul de acasă»Mihaela Vintilă, psiholog, www.clinicameta.ro

 Înainte de a pleca de acasă, e bine să-i daţi copilului să mănânce. Nu se ştie cât se va întârzia punerea mesei, iar cel mic devine, în acest caz, irascibil şi nervos.

simeon stalpnicul png

Un alt motiv e că, având un regim alimentar diferit, fără fripturi, sarmale sau sucuri din comerţ, riscaţi să nu aveţi cu ce-l hrăni. În situaţia în care copilul e mai mic de 3 ani, puteţi lua de acasă, într-o caserolă, mâncarea lui. Sau, în funcţie de relaţia pe care o aveţi cu gazda, puteţi încropi ceva rapid, pe bază de legume.

«Tot ce contează e să nu-i deranjezi pe ceilalţi»Aurelia Marinescu, scriitoare

Atunci când la petrecerea adulţilor sunt prezenţi mai mulţi copii, gazda va amenaja un loc doar pentru ei, le va da mâncarea pe care o pot mânca singuri, fără să murdărească.

simeon stalpnicul png

Dacă doar tu ţi-ai luat copilul la petrecere, nu e frumos să impui reguli de genul: nu se fumează, nu se ascultă muzică tare. Sub nici o formă nu trebuie să le faci observaţie musafirilor.

Cel mai important lucru e să nu-i deranjăm pe ceilalţi. Nici cu mâncarea în geantă nu e frumos să te duci, dacă ai un copil mai mare. Îi dai ce e pe masă.


    Nu este frumos să impuneţi reguli  gazdei sau celorlalţi invitaţi
Nu este frumos să impuneţi reguli gazdei sau celorlalţi invitaţi

Musafirii nu trebuie să se descalţe la uşă

Indiferent de scopul vizitei, de cât de scurtă sau de lungă este ea, musafirii nu trebuie să se descalţe la uşă. E bine, în schimb, să folosească temeinic preşul de la intrare.

„Dacă sunt mulţi musafiri, gazda nu-şi poate permite să le ofere tuturor papuci de casă. De altfel, nici nu este igienic. De cealaltă parte, pentru musafiri poate fi neplăcut. Imaginaţi-vă o doamnă care s-a chinuit să-şi asorteze rochia cu pantofii cei noi, să fie acum nevoită să defileze în nişte papuci cu cinci numere mai mari", spune Aurelia Marinescu.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net