Refacerea elementelor de decor de pe tavan

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mulurile (elementele de decor de pe tavane) pot fi distruse în cursul mutărilor sau se pot strica pe măsură ce se învechesc.

Restaurarea acestora se face printr-o metodă simplă care permite refacerea perfectă a elementelor decorative.

Pentru repararea mulurilor din ipsos, realizaţi o plachetă cu modelul acestora "încastrat". Începeţi să decupaţi profilul într-un unghi de 90 de grade cu un ferestrău dintr-o parte în alta a zonei deteriorate. Desprindeţi partea decupată cu un ciocan. Puneţi apoi placheta lângă profil şi trasaţi cu creionul forma acestuia

Cu pânza de ferestrău, tăiaţi forma profilului pe plachetă după conturul trasat cu un creion. Pentru a obţine un contur perfect, neteziţi profilul cu ajutorul pilei. Comparaţi tot timpul decupajul cu profilul mulurii, pentru ca reparaţia să fie exactă.

simeon stalpnicul png

Rolul plachetei cu decupaj este de a reproduce perfect profilul în zona deteriorată. Pentru siguranţă, se fixează o baghetă de lemn care să sprijine latura extremă a plachetei. Bagheta se pune cu ajutorul unor cuie mici, pentru ca tavanul să nu aibă de suferit.

simeon stalpnicul png

Partea care lipseşte din mulură este reconstituită cu glet sau cu ipsos. Aveţi grijă să folosiţi materiale de cea mai bună calitate, maleabile, care să permită refacerea perfectă a profilului.

simeon stalpnicul png

Deplasaţi decupajul de-a lungul zonei care trebuie refăcute astfel încât să reproduceţi mulura iniţială. Dacă folosiţi ipsos, aşteptaţi o oră sau două pentru ca să se întărească. Îndepărtaţi resturile de glet sau de ipsos pentru ca mulura să fie intactă (ca în forma iniţială).

simeon stalpnicul png

După uscarea completă, şlefuiţi noua mulură (elementul architectural proaspăt refăcut) cu ajutorul unui şmirghel fin.

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net