Puşcăriaşii din Galaţi, pe urmele bucătarului Jamie Oliver

Ultima actualizare:

Zeci de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au urmat în ultimul an cursuri de bucătar. Pentru ei, ciorba de burtă, cordon-bleu-ul sau sarmalele moldoveneşti nu mai reprezintă niciun secret, scrie Adevărul.

Interesant este că majoritatea cursanţilor habar nu aveau nici măcar să facă o omletă până când au intrat în programul de educare bazat pe învăţarea meseriei de bucătar.

Diplome recunoscute în ţările UE

Un"lot" de 16 persoane condamnate a absolvit recent cursul şi se pregăteşte de fapte mari (culinare) mari după liberare.

Oamenii spun că toată treaba le-a prins foarte bine şi că se gândesc să ase angajeze ca bucătari sau chiar să îşi deschidă o mică afacere în domeniu.

Cursul durează cinci luni şi jumătate şi este organizat de Centrul de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională Galaţi şi Direcţia de Muncă.

La finalul acestuia este organizat un examen, în urma căruia deţinuţii care îl promovează primesc o diplomă valabilă oriunde pe piaţa muncii în România. Ba chiar şi în UE!

Concurenţa e mare, chiar şi după gratii

Deţinuţii se înghesuie să urmeze cursurile de bucătari. E şi de înţeles. Şcolierea se face gratuit, iar oamenii pleacă spre „viaţa civilă" calificaţi într-o meserie cu căutare.

Mai mult decât atât, perioada cursurilor este o pată de culoare pe fondul cenuşiu al vieţii de penitenciar.

Cu toate că cererea este mare, nu toţi puşcăriaşii ajung să se iniţieze în arta culinară. Aspiranţii trebuie să aibă minim opt sau zece clase absolvite, în funcţie de anul în care au terminat şcoala şi să aibă cel mult nouă luni până când îndeplinesc condiţiile pentru liberarea condiţionată.

Ultima condiţie pare făcută tocmai pentru ca absolvenţii să nu uite, până la liberare, meseria tocmai învăţată.

Tâmplari, dar nu de gang, ci de tâmplărie

În paralel, condamnaţii au urmat şi cursuri de tâmplari, a căror durată este de trei luni. O meserie, de asemenea, cu căutare.

Deşi pare greu de crezut, există destul de mulţi deţinuţi care au reuşit să se angajeze după ce au ieşit de după gratii. Şi cu siguranţă vor mai fi şi alţi norocoşi.

Cel mai mare impediment în calea obţinerii unei calificări de către puşcăriaşi sunt pedepsele lungi pe care le au de executat aceştia. Cei cu ani grei înainte se plâng că ar vrea să facă şi ei cursuri şi că este nedrept să nu li se dea această şansă.

„Este un Penitenciar de Maximă Siguranţă şi de aceea nu toţi solicitanţii se potrivesc condiţiilor de bază pentru a urma aceste cursuri", ne-a declarat şefa serviciului Educaţie din cadrul Penitenciarului Galaţi, Penelopa Chicioroagă.

Cursurile de bucătar vor continua în perioada următoare iar puşcăriaşii nu pot decât să spere că se vor număra printre norocoşii care vor avea o meserie la ieşirea pe poarta penitenciarului.

Vom avea şi restaurantul puşcăriaşilor?

Bucătarul englez Jamie Oliver a mers mult mai departe decât cei de la Penitenciarul Galaţi. El a legat conceptul de educare a deţinuţilor prin cursuri de gătit cu ideile capitaliste. Drept urmare, în apropiere de ţărmul vestic al Scoţiei s-a născut un restaurant cu totul special.

Este un loc în care mâncare de lux se împleteşte cu hrana de tip fast food şi unde deţinuţi aleşi pe sprânceană gătesc zilnic, cu talent, alături maeştri ai bucătăriei. Iar asta aduce un profit gras!

Evident, suntem curioşi să vedem dacă ideea lui Jamie va fi preluată şi de cei de la Penitenciarul Galaţi. E drept, nu avem condiţiile din Anglia, dar niciodată nu se ştie...

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net