Propunere-şoc: scade salariul minim pentru cei cu studii superioare!

Ultima actualizare:

"În cazul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi al societăţilor comerciale, indiferent de forma capitalului, prevederile art.1 se aplică pe categorii de salariaţi, fiind majorate numai salariile stabilite în baza contractelor colective de muncă, mai mici de: 705 lei, pentru muncitori calificaţi; 846 lei, pentru muncitori calificaţi; 846 lei, pentru personalul administrativ încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este liceală şi 1.234 lei, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare", se arată în documentul propus de Ministerul Muncii patronatelor, obţinut de agenţia NewsIn.

O creştere a salariului minim pentru angajaţii cu studii superioare la 1.234 lei, în condiţiile majorării salariului minim pe economie la 705 lei în 2010, ar însemna de fapt o diminuare a coeficientului minim pentru salariaţii încadraţi pe funcţii a căror pregătire este cea de studii superioare de la 2, cât este în prezent, la 1,75, în grila din Contractul Colectiv de muncă unic la nivel naţional.

Reprezentanţii ministerului au propus totodată menţinerea coeficienţilor pentru angajaţii cu studii superioare de scurtă durată, a celor care sunt încadraţi pentru funcţii a căror pregătire necesită terminarea unei şcoli de maiştri şi a salariaţilor care au terminat şcoli postliceale, la fel ca şi în grila actuală din Contractului Colectiv de Muncă.

Astfel, "pentru personalul administrativ încadrat pe funcţii pentru care condiţia este de pregătire postliceală salariul minim propus este de 882 lei, pentru personalul de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de şcoală de maiştri salariul minim propus este de 917 lei, iar pentru angajaţii încadraţi pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare de scurtă durată salariul minim propus pentru 2010 este de 1.058 lei".

Reprezentanţii patronatelor susţin, însă, că nici această variantă propusă de Ministerul Muncii nu poate fi acceptată de companii şi cer îngheţarea salariului minim în primele 6 luni din 2010 sau creşterea salariului minim pe economie la 650 lei "în condiţiile îngheţării grilei din Contractul Colelctiv de Muncă".

"Ar fi o nebunie să acceptăm creşterea tuturor salariilor din grila Contractului Colectiv de Muncă în actuala conjunctură economică. Nici această reducere a coeficientului de salarizare pentru cei cu studii superioare nu poate duce la o creştere a fondului de salarii ce poate fi susţinută de agenţii economici, de maxim 5-6%. Vom face totuşi calcule pe baza acestei propuneri pentru a le prezenta sindicatelor şi reprezentanţilor ministerului marţea viitoare ", a declarat pentru NewsIn preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Sindicatele propun, însă, ca majorarea fondului de salarii din mediul privat să se facă atât "în raport cu inflaţia pe acest an anunţată de INS, cât şi în raport cu productivitatea muncii stabilită de comun acord".

"Şi acest salariu minim de 705 lei este mic în condiţiile în care anul acesta productivitatea muncii a crescut cu 15,5%, iar în unele ramuri ale economiei chiar cu 36%", a declarat după negocierile de la Ministerul Muncii vicepreşedintele CNSLR Frăţia, Bădică Vasile.

Sindicatele mai cer, totodată, Guvernului să dea o hotărâre de guvern până pe 1 noiembrie prin care să crească salariul minim pe economie la 705 lei începând cu 1 ianuarie 2010.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net