Preşedintele polonez Lech Kaczynski şi soţia sa au fost înhumaţi la Cracovia - VIDEO

Ultima actualizare:

UPDATE 18.40: Aproximativ o sută cincizeci de mii de persoane s-au adunat la Cracovia pentru a participa la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski. Preşedintele polonez şi soţia sa, Maria Kaczynska, au fost înhumaţi duminică într-o criptă a Catedralei Wawel din Cracovia, panteon al eroilor naţionali polonezi.

UPDATE 16.09: Aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat la Cracovia, unde a început, duminică, slujba religioasă pentru preşedintele Lech Kaczynski şi soţia acestuia, Maria.

UPDATE 12.09: Preşedintele rus, Medvedev, ajunge la funeralii. Anunţul a fost făcut de Kremlin, informează Realitatea TV.

UPDATE 11.24: Sicriul preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski şi al soţiei acestuia, Maria Kaczynska au ajuns la Cracovia. Cuplul va fi înhumat la Catedrala Wawel. Cortegiul funerar se îndreaptă spre Basilica Sf. Maria.

Câteva dintre cele mai importante delegaţii n-au ajuns la Cracovia din cauza traficului aerian care este blocat.

UPDATE 10.15: Sute de oameni s-au adunat pe străzile şi în intersecţiile din Cracovia, pentru a întâmpina cortegiul funerar. În oraş s-au luat măsuri drastice, acesta fiind blocat şi păzit de sute de poliţişti, din cauza delegaţiilor aşteptate.

Cu toate astea, din cauza norului vulcanic aproximativ 50 de delegaţii nu vor mai ajunge la ceremonie. Familia preşedintelui a insitat ca data înmormântării să nu fie schimbată.

Nicio maşină nu are voie să intre în centru. Mesa de la Basilica Sf. Maria va începe la ora 15.00, ora României. Apoi, preşedintele polonez şi soţia sa vor fi înmormântaţi într-o criptă a catedralei Wawel, panteon al personalităţilor Poloniei.

UPDATE 09.32: La ora actuală sicriele sunt duse la Cracovia, cu ajutorul unui avion militar

Ceremonia funerară va debuta cu o slujbă comemorativă pentru cuplul prezidenţial polonez, oficiată la Biserica "Sfânta Maria" din Cracovia, şi se va încheia la Castelul Wawel. Preşedintele polonez şi soţia sa vor fi înmormântaţi într-o criptă a catedralei Wawel, panteon al personalităţilor Poloniei.

Şeful statului a plecat sâmbătă spre Polonia cu elicopterul până la Oradea şi de acolo cu maşina, pe traseul Ungaria - Slovacia - Polonia. Traian Băsescu a afirmat, într-o emisiune televizată, că a avut o relaţie foarte bună cu fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski, de-a lungul ultimilor ani fiind unul dintre şefii de stat şi de guvern cu care a avut "cele mai consistente discuţii".

Numeroşi lideri străini, între care Barack Obama, Nicolas Sarkozy sau Angela Merkel, au anunţat că nu vor mai veni la Cracovia la funeralii, din cauza perturbării traficului aerian.

Avionul preşedintelui Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. În urma accidentului, au murit toate cele 96 de persoane aflate la bord, printre care se aflau soţia preşedintelui şi numeroşi demnitari polonezi.

Delegaţia urma să participe la comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, unde poliţia politică sovietică a ucis peste 20.000 de ofiţeri polonezi.

Zi de doliu naţional în România

România este duminică în doliu naţional în memoria celor 96 de victime ale accidentului aviatic de la Smolensk. Instituirea zilei de doliu naţional în România a fost decisă prin hotărâre de Guvern.

Conform actului normativ, Drapelul României se arborează în bernă. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune din România trebuie să îşi adapteze corespunzător programele.

Citeşte şi:

Preşedintele UE nu poate participa la funeraliile lui Lech Kaczynski

Polonia plânge şi cele 20 de cadavre neidentificate

Zi de doliu naţional în Polonia: ceremonie religioasă în centrul Varşoviei - VIDEO UPDATE

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net