Preoţii şi-au făcut sindicat, Sfântul Sinod îi ameninţă cu răspopirea

Ultima actualizare:

    Preoţii care vor să adere la asociaţie spun că se simt ameninţaţi.
Preoţii care vor să adere la asociaţie spun că se simt ameninţaţi.

Primul sindicat al preoţilor şi mirenilor a luat fiinţă la Craiova, propunându-şi să ofere publicului informaţii transparente din sânul Bisericii Ortodoxe Române şi să apere drepturile sociale. Unii dintre preoţi se plâng că au fost împiedicaţi să adere în rândurile organizaţiei. BOR îi cataloghează preoţi ,,rebeli” şi îi ameninţă cu răspopirea.

Asociaţia Apostolia se adresează atât preoţilor, cât şi enoriaşilor din întreaga ţară şi îşi propune să promoveze dreapta credinţă, păstrarea tradiţiilor, a moralei creştine, dar şi să apere drepturile sociale, administrative şi economice ale preoţilor şi mirenilor.

Din asociaţie nu fac parte numai preoţii, ci şi cântăreţii şi slujitorii din biserici. „Prin acest sindicat nu vrem altceva decât să ne apărăm drepturile şi să înlăturăm abuzurile care se fac la nivelul Mitropoliei Olteniei“, spun membrii asociaţiei, potrivit Adevărul de Seară Craiova.

După un scandal de proporţii, izbucnit în 2008, reprezentanţii primului sindicat al preoţilor şi mirenilor din România, Păstorul cel Bun, care nu a primit personalitate juridică, anunţaseră că se vor reuni într-o altă formă de organizare. Asta au şi făcut.

În ciuda ameninţărilor Mitropoliei Olteniei că vor fi deferiţi consistoriului, instanţa preoţească, sindicaliştii cu sutană au continuat demersurile în justiţie. Săptămâna aceasta au reuşit să obţină hotărârea judecătorească de înfiinţare, pe baza unui statut juridic, a Asociaţiei Apostolia.

"Preotul nu mai e ce a fost în societatea românească şi ce ar trebui să reprezinte pentru oricare dintre noi, adică un reper. Preotul a ajuns să trăiască din mila oamenilor, ceea ce este de neacceptat! Sprijinul primit de la stat e văzut ca o salarizare, dar nimeni nu ştie că acest sprijin nu acoperă nici măcar necesităţile minime ale unui preot“, a precizat Viorel Dică, preşedintele asociaţiei.

Iniţial, reprezentanţii Mitropoliei Olteniei şi-ar fi dat acordul pentru noua formă de organizare, dar spun însă că „nu putem fi de acord cu o mişcare sindicală. Noi nu suntem funcţionari publici!” Unii dintre preoţi se plâng că au fost împiedicaţi să adere la astfel de organizaţii.

Primul care a trecut la ameninţări este PS Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor. Acesta a chemat la ordin preoţii din sindicat, să-şi dea demisia. Arhiereii îi pun, mai nou, pe sindicalişti să-şi dea demisia în faţa notarului public.

Citeşte mai mult în Adevărul de Seară Craiova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net