Pregăteşte-ţi dormitorul pentru nopţi friguroase!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Frigul de afară ne-a făcut pe fiecare dintre noi să scoatem lenjeria de pat de iarnă: pilote, plăpumi, cuverturi sau pături din lână. Dar, pentru a le păstra cât mai mult timp curate şi în stare cât mai bună, trebuie să ştii cum să le întreţii. Iată ce ai de făcut!

Plapuma şi pilota

Aeriseşte pilota şi plapuma. De câteva ori pe an este bine să aeriseşti plapuma sau pilota în aer liber având grijă să o expui într-un loc umbrit ca să nu se decoloreze materialul din care este confecţionată. Dacă afară este cald, o poţi lăsa şi peste noapte cu condiţia să nu existe umiditate în aer sau să nu plouă.

Acoperă plapuma cu un cearşaf plic. În primul rând, plapuma sau pilota trebuie acoperite cu un cearşaf plic, pentru a nu se murdări. În magazine găseşti o mulţime de modele şi mărimi.

Măsoară lungimea şi lăţimea pilotei şi cumpără cearşaful plic potrivit. Cumpără materiale rezistente din bumbac, evitând textura sintetică. De asemenea, poţi alege dintr-o paletă diferită de culori şi broderii. „Învelitoarea" se poate prinde cu nasturi, cu fermoar sau cu scai şi se poate înlocui ori de câte ori vrei, fără a fi nevoie să speli pilota.

Curăţă plapuma cu săpun. Dacă vrei să scoţi petele mici de murdărie deja existente, îndepărtează din locul cu pricina umplutura pentru a nu se uda. Spală apoi pata un săpun obişnuit.

Dacă puful s-a udat, usucă-l cu un uscător de păr ca să nu mucegăiască. Dacă te hotărăşti să duci plapuma la o curăţătorie chimică, alege firme specializate. 

E recomandat să o cureţi o dată la cinci ani numai dacă este necesar. Curăţarea frecventă poate dăuna materialului textil dar şi umpluturii.

Scutură pilota o dată pe săptămână. Umplutura plapumei sau a pilotei se mişcă şi se strânge în timp, aplatizându-se. 

Pentru a-i reda forma, scutură plapuma cel puţin o dată pe săptămână, atât pe lăţime cât şi pe lungime. Este recomandat să nu stai întins pe plapumă pentru că umplutura, chiar dacă este rezistentă, în timp se va subţia, rupe şi deforma.

Perna

 Scutură pernele. Deoarece perna intră permanent în contact cu capul şi cu faţa noastră, aerisirea este foarte importantă. Pentru a le meţine forma şi pentru a nu se deteriora umplutura, pernele trebuie scuturate zilnic. Această operaţiune se face în balcon sau în aer liber. O dată pe an, de regulă vara, scoate pernele din casă şi aeriseşte-le.

Scuturate şi aerisite, umplutura va fi uniformă, pufoasă şi va mirosi a curat.

Spală pernele mici în maşina de spălat. Pernele din fibre sintetice, de mici dimensiuni, pot fi spălate în maşina de spălat. Mai întâi, verifică ţesătura, să nu fie perforată şi să nu iasă umplutura. Alege apoi un ciclu de spălare pentru articole delicate şi un timp cât mai scurt.

 Spală câte două perne odată pentru a echilibra încărcătura maşinii.

Spală pernele cu puf în cadă. Dacă există riscul ca pernele să-şi piardă forma sau să se deterioreze umplutura, atunci acestea pot fi spălate de mână, în cadă. Umple cada pe jumătate cu apă călduţă şi adaugă detergent lichid. Introdu pernele şi spală-le prin presare.

Cum se întreţine bumbacul

Majoritatea articolelor din bumbac precum lenjeria de pat (feţe de pernă, cearşafuri) se pot spăla în maşina de spălat. Înainte de a le pune la spălat, întoarce-le pe dos. Usucă-le apoi prin întindere ca să nu se deformeze şi să fie uşor de călcat.

simeon stalpnicul png

Pentru a albi şi mai mult cerşafurile şi feţele de pernă, întinde-le la soare. Materialele colorate trebuie uscate la umbră. Pânzeturile din bumbac trebuie călcate cu fierul fierbinte. Excepţie fac doar acele articole care au fost tratate pentru a deveni impermeabile.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net