Pleci în concediu? Ai scutire la întreţinere

Ultima actualizare:
Şi bebeluşii sunt trecuţi la plată
Şi bebeluşii sunt trecuţi la plată

Se apropie vremea concediilor şi fiecare român se gândeşte la vacanţe cât mai lungi. Celor care plănuiesc să stea plecaţi cel puţin 15 zile, le spunem că pot obţine reduceri la plata întreţinerii.

Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!

Ce trebuie să plătiţi

* În situaţia în care se întâmplă să plecaţi de acasă doar pentru câteva zile, în nici un caz nu se pune problema să fiţi scutiţi de la plata utilităţilor comune.

* Lucrurile iau o cu totul altă turnură atunci când lipsiţi mai mult de 15 zile din apartament şi acesta rămâne nelocuit.

* În astfel de cazuri, se consideră că temporar nu mai locuiţi acolo şi astfel puteţi fi scutit de la plata unor utilităţi, cum ar fi gunoiul, salariul femeii de serviciu, gazele, apa.

Anunţă oficial asociaţia

* „Potrivit legislaţiei, cheltuielile pentru ceea ce nu consumăm nu se achită atunci când nu suntem acasă o perioadă mai lungă de timp, cu condiţia să anunţăm administraţia blocului despre acest lucru" - ne-a explicat Mihai Mereuţă.

* Înainte de a pleca de acasă cel puţin 15 zile consecutiv, va trebui să adresaţi o cerere scrisă către administraţia blocului, prin care să anunţaţi acest lucru şi să menţionaţi perioada în care apartamentul dumneavoastră va fi liber. Numai în baza acesteia veţi putea fi scutiţi de la plata întreţinerii.

* În situaţia în care, deşi aţi anunţat administraţia în timp util că urmează să lipsiţi o perioadă mai lungă şi cu toate astea sunteţi trecuţi la întreţinere, administratorul poate fi reclamat la primărie, întrucât acest lucru contravine legilor în vigoare şi reprezintă un abuz din partea sa.

Şi bebeluşii sunt trecuţi la plată

Minorii în vârstă de câteva luni sunt consideraţi consumatori şi sunt trecuţi la plata utilităţilor chiar din prima lună de şedere în apartament, deoarece, în România, nu există o lege care să prevadă scutirea acestora de pe listele de întreţinere. De cele mai multe ori, îngrijirea unui bebeluş necesită un consum mai mare de utilităţi.


    Şi bebeluşii sunt trecuţi la plată
Şi bebeluşii sunt trecuţi la plată

5 sfaturi pentru o vacanţă fără griji

E responsabilitatea ta să îţi iei câteva măsuri de siguranţă atunci când pleci în vacanţă. Dacă un robinet "şi-a dat duhul" şi ţi-a transformat casa într-o piscină, atunci este posibil ca vecinii să te deranjeze fără menajamente.

* Opreşte gazele. Nu vorbim de flacără sau de ibricul de cafea, deoarece credem că plecarea în vacanţă te obligă să verifici întreaga locuinţă. Totuşi e bine să închizi complet robinetul de gaze, pentru a evita o problemă.

* Închide robineţii de apă. De ce? Ca să previi o înundaţie - a casei tale sau a vecinilor şi ca să împiedici pierderile de apă ce se vor valorifica în factura de întreţinere.

* Deconectează electrocasnicele. Nu lăsa nimic în priză. Televizorul, cuptorul cu microunde, calculatorul sau maşina de spălat, toate pot avea de suferit în cazul unor defecţiuni în reţeaua de energie electrică.

* Închide geamurile. Nu uita geamurile deschise. O furtună sau o ploaie pot pune în pericol bunurile din locuinţă. Nu uita nici de hoţi. Un geam deschis poate reprezenta o poartă extrem de accesibilă către o nouă spargere.

* Lasă date de contact. Deşi ai cu tine telefonul mobil, este posibil să treci prin zone fără semnal. Este bine să laşi apropiaţilor numărul de telefon al hotelului unde eşti cazat sau adresa acestuia.

Citeşte şi: Vreţi

linişte în casă? Alegeţi electrocasnice silenţioase!16

sfaturi să-ţi alegi mobilierul potrivitCu

maşina de spălat vase faci economie la apăIată

cum organizezi O BAIE MICĂ

Ce taxe plăteşti când eşti plecat

Pentru a nu mai plăti în plus la întreţinere, iată ce trebuie să achitaţi pe perioada anotimpului cald dacă sunteţi plecaţi de acasă:

* cota-parte indiviză pentru fondul de reparaţii/investiţii;* cota-parte indiviză pentru cheltuielile administrative şi gospodăreşti (materiale consumabile, mături, detergenţi, becuri);* cota-parte indiviză pentru salariile/indemnizaţiile administratorului, contabilului, mecanicului, preşedintelui, cenzorului, portarului (excepţie: salariul/indemnizaţia persoanei angajate pentru curăţenie);

Eşti taxat pentru întreţinerea liftului

* cota-parte indiviză pentru întreţinerea ascensorului, centralei de bloc, sau alte instalaţii de pe spaţiile comune;

* cota-parte indiviză din consumurile/pierderile de pe spaţiile comune (dacă e cazul);

* cota pentru antena colectivă, cutia poştală.

Cota-parte indiviză se calculează în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentului, fără nici o legătură cu numărul de persoane care locuiesc în apartament.

Aceste cheltuieli sunt obligaţiile legale cu privire la proprietatea comună dintr-un bloc şi nu au nici o legătură cu consumurile determinate de persoanele care locuiesc în imobil.

Pe perioada absenţei, un proprietar e scutit, pe bază de cerere către preşedinte, de la plata cheltuielilor pe persoană, nu şi de la plata contribuţiilor comune (care se calculează în funcţie de suprafaţa apartamentului).

image
image
image
image
image
image
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net