Peste 3,2 milioane de euro din piratarea software în România

Ultima actualizare:

    În intervalul aprilie-septembrie 2009 au fost verificate peste 430 de companii/societăţi
În intervalul aprilie-septembrie 2009 au fost verificate peste 430 de companii/societăţi

Potrivit unui raport întocmit de către compania Business Software Alliance /BSA/, în colaborare cu IGPR, în intervalul aprilie-septembrie 2009 au fost verificate peste 430 de companii/societăţi comerciale de nivel mediu către mare în urma sesizărilor primite din diverse surse. Au fost constatate, astfel, 583 de infracţiuni, fiind întocmite 420 de dosare penale, în timp ce pentru alte 95 au fost, deja, remise trimiteri în judecată.

În bilanţul prezentat marţi la sediul IGPR din Capitală se mai arată că în topul persoanelor juridice care au păgubit cel mai mult deţinătorii de drepturi de autor prin utilizarea de programe software, se situează o companie din Mangalia, specializată în proiectarea şi construirea de nave, parte a unui grup internaţional. În urma verificării celor 350 de computere deţinute de către companie, autorităţile locale de control au descoperit că pe o parte dintre aceste aparaturi se rulau programe software în valoare totală de peste 765.000 de euro pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta licenţe valabile.

Pe locul secund în aceeaşi ierarhie s-a clasat o companie din Bucureşti, specializată în fabricarea de maşini industriale şi utilaje specifice, cu un prejudiciu de peste 55.000 de euro pentru instalarea fără licenţă pe cele 140 de computere utilizate a unor programe fără licenţă.

În ambele situaţii, cazurile se află în curs de investigare.

Raportul BSA mai relevă faptul că, în decursul anului 2009, au fost pronunţate 30 de hotărâri penale de condamnare de către instanţele din România, stabilindu-se vinovăţia persoanelor care au încălcat drepturile de autor asupra programelor de calculator, sancţionarea lor şi obligarea la plata de despăgubiri civile faţă de titularii de drept ai acestor programe.

Printre cei sancţionaţi se află administratorii unor societăţi din Blaj şi Sibiu, pentru care au fost aplicate condamnări de 3 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, şi plata de despăgubiri titularului drepturilor de autor, respectiv un an de închisoare plus plata de despăgubiri civile în valoare de 8.400 de euro.

Totodată, Tribunalul Sibiu a pronunţat, în decursul anului 2009, primele două soluţii de condamnare în România a unor societăţi comerciale pentru încălcarea drepturilor de autor asupra programelor de calculator. Astfel, pe data de 3 iunie 2009, repectiv 1 iulie 2009, două birouri de arhitectură şi cadastru au fost condamnate la plata unei amenzi penale de 20.000 lei fiecare. În plus, administratorii societăţilor comerciale au fost obligaţi la plata de despăgubiri civile în cuantum de 16.350 euro, respectiv 5.689 euro.

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net