Pele: «Zidane e fotbalistul deceniului»

Ultima actualizare:

În ultimii ani, cârcotaşii l-au acuzat pe fostul internaţional că nu se pricepe la fotbal, majoritatea predicţiilor sale referitoare la «sportul-rege» dovedindu-se eronate.

Dacă ceea ce spune Pelè despre viitor nu mai interesează pe nimeni, lucrurile se schimbă în momentul în care sud-americanul (69 de ani), vorbeşte despre trecut. Într-un interviu acordat siteului FourFourTwo, Pelè şi-a trecut în revistă, cu umor, bornele care l-au transformat în jucătorul numărul 1 din istoria fotbalului.

De unde supranumele de "Pelè" ?

Dacă ar trebui să-mi scriu întreg numele, aş pierde o zi întreagă. "Pelè" a devenit porecla mea pe vremea când eram la şcoală, în Sao Paolo. Nu ştiu însă de ce.

Copiii au început să mă strige în acest fel, iar eu m-am supărat. Aveam cinci ani şi mă simţeam frustrat. Mă certam cu colegii mei, iar ei mă enervau şi mai tare strigându-mă: "Hey! Pelè! Pelè!"

Prima Cupă Mondială, fără telefon

Aveam doar 17 ani, însă mi-o amintesc foarte bine. După finala din Suedia din 1958, eram atât de bucuros pentru că am jucat şi Brazilia a câştigat, încât eram disperat să vorbesc acasă.

Voiam să-mi anunţ familia, nu eram sigur dacă ei ştiau rezultatul. "Unde găsesc un telefon? Vreau să vorbesc cu tatăl meu", strigam către ziarişti. Nu am găsit însă un telefon, astfel că am aşteptat până a doua zi.

Despre celebra paradă a lui Banks din 1970

Este uluitor, pentru că s-a întâmplat acum aproape 40 de ani, însă lumea mă întreabă mereu despre acea fază.

De multe ori am revăzut-o la TV şi m-am întrebat: „Oare de ce nu-mi arată golurile?" Însă, pe de altă parte, dacă acea lovitură de cap s-ar fi transformat în gol, nimeni nu şi-ar fi amintit-o.

De ce nu a jucat în Europa?

Am avut câteva oferte din Europa, dar eu mă simţeam bine la Santos. Pe atunci, sumele de bani oferite nu erau atât de mari încât să nu le poţi refuza.

Ştiu că Real Madrid făcuse o ofertă foarte bună pentru mine, iar Giovanni Agnelli de la Juventus voia să-mi dea acţiuni din compania Fiat.

Până atunci, doar trei sau patru jucători brazilieni se transferaseră în Europa, cum ar fi Altafini şi Julinho Botelho, urmaţi de Didi şi Vava. Însă, pentru mine, viaţa era perfectă la Santos.

Zidane, cel mai valoros din ultimii 10 ani

Nu-mi place să fac asemenea aprecieri pentru că, imediat ziarele ar scrie: "Pele spune că X este cel mai bun din lume", fapt care ar creşte presiunea de pe umerii acelui jucător.

Părerea mea este că valoarea trebuie demonstrată printr-o constanţă în timp. Din acest motiv, îl consider pe Zidane drept cel mai valoros fotbalist din ultimii 10 ani.

Cele mai importante momente ale carierei de fotbalist

Au fost multe clipe frumoase, însă două dintre ele se remarcă. Prima Cupă Mondială, care a fost ca un vis pentru mine, şi ultima Cupă Mondială, din 1970, când eram deja un fotbalist cu experienţă.

La acea vreme, Brazilia avea probleme, era sub control militar, iar presiunea pe noi era uriaşă. Aceste momente, cele mai dragi din viaţa mea, sunt toatal diferite.

Unul a semănat cu o petrecere, în al doilea purtam o mare responsabilitate.

Golul cu numărul 1.000, marcat din penalty

Nu am un gol preferat, poate cel cu numărul 1.000. Mulţi m-au întrebat de ce nu am înscris acel gol printr-o foarfecă sau printr-o lovitură de cap asemănătoare cu cea din meciul cu Italia din 1970, şi am făcut-o din penalty.

Cred că Dumnezeu a fost cel care a decis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net