Nu e glumă! Comuna Mociu, iluminată ca Los Angeles. Cu LED-uri! GALERIE FOTO

Ultima actualizare:

Durată de viaţă mai lungă, consum scăzut de energie electrică şi mai puţină bătaie de cap cu întreţinerea. Acestea ar fi principalele avantaje ale noului sistem de iluminat public.

Primarul comunei Mociu, Horvath Marton, spune că a auzit pentru prima dată de LED-uri atunci când a aflat că Fondul Roman pentru Eficienţă Energetică (FREE) dă credite administraţiilor locale dacă folosesc soluţii care le reduceau factura de energie electrică.

Anul trecut, comuna Mociu a avut o facură la electricitate de 90.000 de lei. Acum autorităţile şi sătenii aşteaptă următoarea factură, să se convingă cu ochii lor că este mai mică.

„Am luat un credit pe patru ani, cu dobândă bună, pentru primării. Aproape că pot să-mi acopăr ratele din economia pe care o fac la facturi”, îşi face calculele primarul comunei Mociu.

Valoarea totală a proiectului este de 215.546 dolari SUA, din care FREE a asigurat 80%, cu titlu de împrumut, iar restul de 43.109 dolari sunt din surse proprii ale comunei.

„Potrivit caluculelor noastre, consumul de energie electrică va scădea cu 72%. Practic, investiţia se amortizează din diferenţa de factură”, confirmă şi inginerul care a proiectat sistemul de iluminat, Eugen Săplăcan, de la Skylight Project SRL.LED-urile sunt tot din producţia locală: au fost fabricate la Cluj, de Energobit Schreder Lighting.

PUTEŢI VEDEA AICI MAI MULTE FOTOGRAFII DIN MOCIU

Cele 272 de corpuri de iluminat care existau, deja, în comună, au fost suplimentate până la 400, astfel că, în acest moment, aproape toată comuna, chiar şi pe străzile secundare, este luminată noaptea.

„Eu când mă duc cu patrula, în verificări, circul cu farurile stinse prin comună, pentru că este acum luminată”, se mândreşte primarul cu realizarea sa.

Localnicii din Mociu se miră, şi ei, de minunea tehnologiei. „Poate merg în culori sau ce Dumnezeu?”, spune Letiţia Ferencz, o localnică de 48 de ani.

„Io nu ştiu ce-s alea LED-uri, dar lumina mea de la poartă se tot stinge şi aprinde”, spune şi Maria Fizeşan, de 82 de ani, despre perioada în care noul sistem era în probe.

Nici Bogdan Herţeg, de 17 ani, „şoferul” unei căruţe trase de doi măgari, nu ştie ce sunt LED-urile. „Dar e lumină printre case”, concluzionează el.

Termenul „LED” înseamnă Light Emitting Diode (dioda care emite lumină). Studiile inginerilor arată, pe hârtie, că un astfel de corp de iluminat consumă cu 50% mai puţină energie electrică decât unul clasic.

În plus, durata de funcţionare este de minimum 50.000 de ore, adică aproximativ 13 ani. În comparaţie, sursele de iluminat tradiţionale, cu vapori de sodiu sau mercur, au o durată de viaţă între 20.000 şi 27.000 ore.

Primul LED „a fost aprins” de către rusul Oleg Vladimirovich Losev în anii ’20. Mai multe oraşe din lume, în special din Statele Unite ale Americii, au luat în considerare folositea LED-urilor la iluminatul public.

Los Angeles (statul California) a şi început anul acesta să îşi implementeze un astfel de sistem de iluminat.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net