Norvegia, la limita de nord a Europei - FOTO/VIDEO

Ultima actualizare:

    Norvegia
Norvegia

Fiorduri, gheaţă pe mare, niciodată aglomeraţie, ecologic, foarte rece şi foarte noapte. Sunt câteva dintre cuvintele care îţi vin în minte după o plimbare uimitoare printr-o ţară nordică.

De ce ai vizita iarna o ţară nordică? Pentru a o vedea în largul ei, aşa cum arată în cea mai mare parte a anului. Pentru că ai mai rar ocazia să mergi cu un iaht pe Marea Nordului printre bucăţi de gheaţă care se sparg unele de altele în valuri. Pentru că fiordurile sunt şi mai prăpăstioase cu aerul îngheţat şi cerul gri ca stâncile.

Pentru Nobel, pentru mâncarea bună (şi foarte rece), pentru arhitectură - gotică, art nouveau -, pentru parcurile cu statui, pentru că e o ţară puţin populată, dar cu oameni bogaţi. Norvegia, cu vestitele fiorduri (foto sus) de la limita de nord a Europei, confirmă prin atitudinea oamenilor şi regulile stricte că merită statutul de ţară cu un excepţional nivel de trai. Cele mai multe statistici au declarat-o campioană la capitolul venituri pe cap de locuitor. Organizaţia Naţiunilor Unite o consideră prima în clasamentul ţărilor în care merită să trăieşti.Sunt doar câteva condiţii în privinţa adaptării: este foarte frig multe luni pe an. Iarna aceasta s-au înregistrat temperaturi de -40 de grade Celsius, în zonele mai apropiate de Cercul Polar. Soarele se vede doar câteva ore pe zi. În anotimpul rece, în Norvegia începe să se întunece de la ora 15.00. Odată aceste bariere trecute, bătrâneţea arată bine.

simeon stalpnicul png
simeon stalpnicul png

Pentru norvegieni, speranţa de viaţă este de la 78 de ani la bărbaţi la 83 de ani la femei, în timp ce jumătate din populaţie are acces la o casă de vacanţă, cel mai adesea una din lemn. Stavanger, aflat în sudul Norvegiei, este cel mai scump oraş din Europa, urmat de Oslo, unde un prânz la un restaurant ieftin nu costă mai puţin de 18-20 de euro. 

De pildă, un cappucino sau o cafea costă 38 de coroane (4,8 euro), o bere autohtonă de 0,6 litri costă 89 de coroane (10,59 euro), un pahar de vin costă 69 de coroane (8,4 euro), iar un prânz cu specific nordic (supă de peşte şi friptură de ren) costă 400 de coroane (55 de euro). Iar biletele de metrou pentru o zi costă cât abonamentul pentru o lună în Bucureşti, adică echivalentul a 15 euro!

Dacă ajungeţi în Norvegia, vizitaţi opera din Oslo (cel mai bun proiect de arhitectură contemporană) parcul Vigeland (foto jos); centrul Premiului Nobel pentru Pace; insulele de lângă Oslo.

Află pe adevarul.ro cât costă un sejur în Norvegia

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net