Ziua Regalității. Programul complet al evenimentelor

Ultima actualizare:

    10 Mai marchează trei momente importante din istoria României, iar timp de 66 de ani a fost și Ziua Națională a României.
10 Mai marchează trei momente importante din istoria României, iar timp de 66 de ani a fost și Ziua Națională a României.

Astăzi este zi de mare sărbătoare: este Ziua Regalităţii. Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria României, iar timp de 66 de ani a fost și Ziua Națională a României.

Timp de 66 de ani, din 1881, până la venirea comuniștilor în 1947, a zecea zi a lunii mai a fost, deopotrivă, Ziua Națională și Ziua Regalității sau a Monarhiei ori  Dinastiei. ​De asemenea, tot la 10 Mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României și în 10 Mai 1877 Domnitorul Carol I proclama independența României față de Imperiul Otoman.

În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Casa Regală a anunțat programul evenimentelor organizate de Ziua Regalității.

Manifestările vor avea loc în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena şi E.S. dl. Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Maria.

Joi, 10 Mai 2018

La ora 8.00, în faţa Arcului de Triumf, este organizat Maratonului Independenţei. La ora 15, în faţa Palatului Elisabeta, va avea loc festivitatea de premiere a participanţilor la Maratonul Independenţei.

Depunere de flori și spectacol militar la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal.

La ora 11, la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, are loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naționale și al statului modern român. Va fi susţinut un concert de muzică de fanfară şi va fi executată o demonstrație de măiestrie a mânuirii armei. Își vor da concursul Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul", precum şi Jandarmeria călare.

La ora 11.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I", va avea loc evenimentul de lansare a volumului „Eroinele României Mari. Destine din linia întâi".

La ora 12, la Academia Tehnică Militară (Bd. George Coşbuc, nr. 39-49), va avea loc ceremonia de conferire a numelui „Ferdinand I" instituţiei de învăţământ.

La ora 17, Palatul Elisabeta va găzdui sărbătoarea populară ”Garden Party”, la care sunt așteptați, ca în fiecare an, mii de invitați din toate județele țării și din Republica Moldova. Printre invitaţi se vor număra reprezentanți ai comunităților rurale și urbane, demnitari ai statului român, autorități locale, personalități ale societății civile, ale mediului economic, profesori și elevi, reprezentanți ai Armatei României, ai Bisericii și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București. Îşi vor da concursul Orchestra Reprezentativă a Armatei României, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul" şi Jandarmeria călare.

La ora 19, în Parcul Regele Mihai I (Pavilion A – ExpoFlora – Herăstrău), va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate „10 Mai – Ziua Regalităţii”, desfăşurată sub auspiciile Familiei Regale a României.

Vineri, 11 mai 2018

La ora 12, în Sala Mitiță Constantinescu a Băncii Naționale a României, va avea loc prezentarea volumului „Susține cu a ta mână Coroana Română", scris de Majestatea Sa Margareta și de Alteța Sa Regală Principele Radu, publicat la Editura Litera.

La ora 19, la Sala Radio din Strada General Berthelot, va avea loc concertul regal susţinut de Orchestra Naţionala Radio dedicat sărbătorii zilei naţionale de 10 Mai.

La ora 19, la Hotelul Hilton, în salonul Le Diplomate, va avea loc Gala anuală a Asociaţiei Furnizorilor Casei Regale a României. Se vor înmâna Diplomele de Excelenţă acelor companii sau persoane recunoscute pentru serviciile de înaltă calitate.

Sâmbătă, 12 mai 2018

Alteţa Sa Regală Principele Radu va lua parte la evenimentele prilejuite de inaugurarea Palatului Cultural din Blaj, care a cunoscut un amplu proces de restaurare. Palatul a fost ridicat în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. Manifestările vor cuprinde ceremonia de inaugurare a Palatului Cultural, concertul extraordinar susţinut de Camerata Regală, aflată sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu, precum şi vernisajul unor expoziţii.

Duminică, 13 mai 2018

La ora 15.30, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, va avea loc finala Cupei Regelui la Oină, competiție națională ajunsă la a şasea ediție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net