Ziua Limbii Române. De șapte ani este sărbătorită pe 31 august

Ultima actualizare:

    Ziua Limbii Române se sărbătorește din 2013
Ziua Limbii Române se sărbătorește din 2013

”Limba noastră-i o comoară în adâncuri înfundată. Un şirag de piatră rară pe moşie revărsată”. Cu toţii am învăţat la şcoală poezia ”Limba Noastră”, a poetului basarabean Alexei Mateevici. Astăzi, pe 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, un bun prilej să ne reamintim de ea și să o recităm.

Începând cu anul 2013, pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române. Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă.

Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie.

"Limba este ca un organism viu care se naşte, creşte, se dezvoltă, îmbătrâneşte şi moare odată cu poporul care a creat-o şi căruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii şi de limbi moarte. A noastră este vie şi oricât de contaminată este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstruşnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are puterea de a rămâne ea însăşi în ciuda variatelor influenţe", spune istoricul Ioan-Aurel Pop.

Ziua Limbii Române. Evenimente care marchează sărbătoarea

Ziua Limbii Române este sărbătorită de reprezentanţele Institutului Cultural Român, printr-o serie de momente online, de la expoziţii la recitaluri de poezie, de televiziunea publică, prin documentare şi programe speciale, iar de Academia Română, printr-o dezbatere.

  • O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română sunt prezentate astăzi pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român;
  • Totodată, TVRi şi TVR Moldova propun programe speciale. De la ora 17.00, pe TVR Moldova, şi de la ora 17.30, la TVR Internaţional, va fi difuzată o ediţie specială a emisiunii „Obiectiv comun”, realizată în studioul TVR de la Chişinău.

„Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică şi cunoaşterea limbii române în contextul multinaţional sunt câteva dintre subiectele discutate în prima ediţie din noul sezon;

  • Documentarul „Duminica Limbii Române”, difuzat de la ora 19.00 la TVR Moldova, redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august, Sovietul Suprem al RSSM votează revenirea la grafia latină şi declară limba română - limbă oficială în RSSM;
  • Ziua Limbii Române va fi încheiată cu spectacolul „Eugen Doga: Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti”, programat la ora 21.00, la TVR Internaţional, şi de la ora 22.10, la TVR Moldova.

Concertul este susţinut de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Chişinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, iar solişti sunt sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru şi baritonul Sergiu Pungă; 

  • De asemenea, Academia Română organizează dezbaterea dedicată evoluţiei limbii române. Manifestarea are loc în parcul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.00, şi este moderată de academicienii Bogdan C. Simionescu şi Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române.

Dezbaterea a fost deschisă de prezentările susţinute de prof. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române, Monica Cristina Anisie, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ion Hadârcă, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, şi Mirel Taloş, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român.

Prezentările pun accent pe evoluţia limbii române şi promovarea ei în comunităţile din afara graniţelor ţării.

Ziua Limbii Române. Legea, promulgată în martie 2013

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013.

Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net