Zilele din anul 2020 când Biserica Ortodoxă interzice nunţile

nunti-miri-soti-biserica.jpg

nunti-miri-soti-biserica
Pe lângă perioadele când este post, Biserica Ortodoxă interzice săvârşirea nunţilor şi în ajunul unor sărbători importante (praznice împărăteşti)
FOTO: adevarul.ro
Citeste tot despre: 

Rânduielile bisericeşti sunt foarte stricte când vine vorba de comportamentul credincioşilor, de aceea calendarul ortodox prevede perioade când este interzis să se facă nunţi. ”Petrecerile nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă“, spun preoții.

Deşi Taina Căsătoriei sau Nunta, conform dogmelor, nu prevede vreo anumită perioadă când nu se poate săvârşi, rânduielile bisericeşti cuprind zile când preoţii nu pot să săvârşească această slujbă deoarece ea ar fi urmată de petrecerea tradiţională care ar încălca perioada de postire, scrie adevarul.ro.

De asemenea, chiar şi cei care s-au cununat religios înainte de intrarea în post, trebuie să se abţină de la petreceri în această perioadă.

Când Biserica Ortodoxă interzice nunţile

Pe lângă perioadele când este post, Biserica Ortodoxă interzice săvârşirea nunţilor şi în ajunul unor sărbători importante (praznice împărăteşti) sau în perioada cuprinsă între Crăciun şi Botobează, scrie adevarul.ro.

”Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. părintele Nicolae D. Necula, în volumul „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică”, citat de adevarul.ro.

Zilele din anul 2020 când Biserica Ortodoxă interzice nunţile

În cele patru mari posturi de peste an (Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului), în toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc, în zilele de 14 septembrie şi 29 august, în săptămâna brânzei, adică cu şapte zile înainte de Postul Paştelui, în Săptămâna Luminată, adică între Paşti şi Duminica Tomii, în Duminica Rusaliilor, în ajunul şi în ziua tuturor praznicelor împărăteşti şi în perioada cuprinsă între Crăciun şi Bobotează, nu se pot face nunţi.

În anul 2020 nu se fac nunţi în următoarele zile:

 • În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
 • În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 27-28 mai; 6-8 iunie 15 august; 13-14 septembrie);
 • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 februarie - 26 aprilie);
 • În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (15-28 iunie);
 • În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
 • De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
 • În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie);
 • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie). (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Prima biserică românească din Africa a fost sfințită. Click! a descoperit unde este și cum arată

La Bari se va construi o nouă biserică românească

Loading...
 
 

Citește și

 • Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari din calendarul ortodox

  Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, se sfârșește pe 25 decembrie și ține 40 de zile. Daca prima zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Click! îți prezintă calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului, conform Patriarhiei Române.

 • Calendar ortodox 2019, 18 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

  Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este prăznuit la data de 18 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 18 decembrie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1