Camera Deputaților a decis: zile libere plătite pentru părinți și după încetarea stării de urgență

Ultima actualizare:

    Părinții pot lucra și se pot ocupa de relația cu cei mici în același timp
Părinții pot lucra și se pot ocupa de relația cu cei mici în același timp

Deputaţii din Comisia de Muncă şi Protecţie Socială au decis, marți, 5 mai, că părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor şi după încetarea stării de urgenţă. Liberele plătite vor fi acordate până la încheierea anului şcolar, adică 12 iunie.

UPDATE, ORA 14.30

În urma votului din Camera Deputaților, au fost aprobate modificările la OUG 30, care prevede acordarea zilelor libere plătite pentru părinți și după încetarea stării de urgență, până la vacanța de vară. 

Deputații din comisie au dezbătut proiectul de lege privind aprobarea OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, se acordă zile libere plătite unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor. Asta dacă se suspendă cursurile sau școlile se închid temporar, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii.

Prin excepţie, anul acesta, prevederile se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar.

Ultima zi de școală este 12 iunie, după care copiii întră în vacanța mare.

Un alt amendament stabilește că primesc libere părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut iniţial), care merg la școală.

Cum sunt plătite zilele libere pentru părinți

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Zilele libere se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității.

Situațiile când părinții nu primesc zile libere plătite

"Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului și nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, se arată în propunerile stabilite de aleșii din Comisia de Muncă.  

Proiectul este pe ordinea de zi a plenului de stăzi, 6 mai, al Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/social/cate-zile-libere-platite-isi-mai-pot-lua-parintii-pana-la-vacanta-de-vara

https://www.click.ro/news/national/ministerul-muncii-stabilit-parintii-primesc-zile-libere-platite-si-pe-perioada

https://www.click.ro/news/social/ce-se-intampla-cu-elevii-care-nu-au-posibilitatea-sa-participe-la-scoala-online

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net