Zika vine spre România cu tirul de anvelope

Ultima actualizare:

    Ajung oriunde în lume  cu camionul, căci  cererea de echipamente  second hand e uriașăFoto: AP
Ajung oriunde în lume cu camionul, căci cererea de echipamente second hand e uriașăFoto: AP

Nu e banc, e o situaţie cât se poate de alarmantă. România a intrat în rândul statelor europene cu risc moderat de extindere a virusului care afectează bebeluşii încă din pântecele mamelor. Maladia e transmisă de ţânţarul-tigru, insectă care călătoreşte „clandestin”, în camioanele care transportă anvelope uzate.

România este pe lista celor 18 state europene care ar trebui să ia măsuri pentru stoparea răspândirii unei noi maladii apărute pe bătrânul continent. Microcefalia, boala bebeluşilor cu cap subdezvoltat, ameninţă şi ţara noastră din cauza uşurinţei cu care se deplasează dintr-o zonă populată în alta ţânţarii purtători ai virusului Zika. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au atenţionat autorităţile române încă din luna februarie că trebuie să inspecteze şi să aplice tratamente preventive la depozitele de anvelope uzate şi la service-urile auto, care sunt un mediu propice dezvoltării populaţiilor de ţânţari-tigru.

Ţânţarii-tigru, care provoacă malformaţii grave copiilor încă  nenăscuţi, se dezvoltă în marile depozite de cauciucuri uzate
Ţânţarii-tigru, care provoacă malformaţii grave copiilor încă nenăscuţi, se dezvoltă în marile depozite de cauciucuri uzate

În ciuda avertismentelor moderate din partea autorităţilor medicale internaţionale, ţara noastră este mult mai expusă răspândirii „vampirilor” tropicali. România este suprasaturată de anvelope second-hand, cumpărate din ţări precum Germania şi Spania. Experţii din această industrie spun că 65% din cauciucurile auto folosite de români pe timp de iarnă sunt la mâna a doua. Pe timp de vară, anvelopele uzate echipează cam 50% din autovehiculele din ţara noastră. Ţânţarii-tigru, care au o largă răspândire în ţările tropicale, în Asia, Africa şi America de Sud, depun ouă în anvelopele uzate. „Ei nu au nevoie de luciu de apă şi condiţii climatice deosebite pentru a se dezvolta. Populaţiile se înmulţesc fără probleme în teritorii aride şi nu depind de cursurile de apă”, ne spune biologul Constantin Răduţu. Tânţarul-tigru, Aedes Aegypti, e purtătorul a peste 20 de boli tropicale, printre care microcefalia şi febra Denga. Însă, până să ne lovească virusul Zika, România are probleme cu controlul înmulţirii populaţiilor de ţânţari comuni sau din specia Aedes albopictus, ambii purtători ai meningitei West Nile.

Click! spune

  • Virusul Zika a fost depistat în 1947 în Uganda;
  • În România prezenţa ţânţarului-tigru nu a fost confirmată oficial;
  • Spania a confirmat 113 cazuri; 14 sunt femei însărcinate;
  • Ţânţarul-tigru are aceleaşi dimensiuni cu cel comun, însă e mai agresiv şi prezintă dungi pe corp, de unde şi asemuirea cu felina sălbatică.

Cum ne apărăm de țânțari

Spray-urile şi soluţiile repelente sunt cele mai bune pentru a ţine la distanţă ţânţarii şi căpuşele. În comerţ există suficiente produse de acest gen, inclusiv destinate copiilor. Folosiţi-le când mergeţi în parc, la picnic sau când ieşiţi pe înserat în zone cu vegetaţie!

Plectranthus amboinicus (sau ţânţărica) este cea mai eficace plantă în lupta cu ţânţarii. Planta emană un miros intens, ca de tămâie, care nu e pe placul ţânţarilor. Alte plante antiţânţari sunt rozmarinul, lămâiţa, crăiţa şi busuiocul.

Dacă nu suportaţi plasele de ţânţari, acum e timpul să vă mai gândiţi la asta. Vara aceasta sunt o investiţie necesară.

Bucureşti, capitala europeană fără serviciu de dezinsecţie

Specialiştii Primăriei Municipiului Bucureşti par a fi cei mai inconştienţi oameni de pe suprafaţa pământului. Capitala României nu are nici acum serviciu de dezinsecţie şi deratizare, întrucât contractul cu firma executantă a expirat în decembrie 2015. O nouă licitaţie pentru alegerea unui alt operator a fost demarată abia în această primăvară, însă procedurile sunt greoaie. Deşi ştiau acest lucru, edilii Capitalei nu au făcut nimic pentru a evita blocajul. Specialiştii spun că nu vom avea serviciu de dezinsecţie mai devreme de luna septembrie. „Tratamentele trebuiau făcute încă din martie, fără întrerupere. Această pauză va avea efecte grave şi ne-am putea întoarce la situaţia de dinainte de 1996, când în Capitală erau zeci, chiar sute de cazuri de meningo-encefalită”, spune Andrei Leca, managerul societăţii 3D România. Reprezentanţii Primăriei spun că ofertele firmelor înscrise la licitaţie vor fi deschise la 8 iunie, conform calendarului. Însă, termenul ar putea fi depăşit, întrucât o societate din Ploieşti a contestat caietul de sarcini, pe motiv că cerinţele edililor sunt aberante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net