Zeci de minori români au furat din buzunarele parizienilor peste 600.000 de euro. Capii reţelei au primit 60 de ani de închisoare

Ultima actualizare:

    Metroul din Paris Foto: adevarul.ro
Metroul din Paris Foto: adevarul.ro

Au ”strâns” din buzunarele parizienilor peste 600.000 de euro, dar și-au primit și pedeapsa: ani grei de închisoare. Nouă membri români ai unei rețele care acționa în principal la metroul francez au fost condamnați de instanța ieșeană la un total de 60 de ani de închisoare.

Capi rețelei trimiteau copiii să acționeze. ”Afacerea” au pornit-o la Iași, în urmă cu mai mulți ani. Membrii grupării îşi foloseau proprii copii, pe care îi trimiteau să fure din buzunarele oamenilor din mijloacele de transport din Iaşi. Cu timpul, s-au mutat către vestul Europei și s-au stabilit în Franţa, scrie adevarul.ro.

Metoda folosirii minorilor la comiterea infracţiunilor nu este întâmplătoare. Românii știau că francezii nu întocmesc dosare penale făptuitorilor care au sub 14 ani, iar celor între 14 şi 16 le dau „pedepse” simbolice: psihoterapie sau urmarea unor cursuri şcolare. Astfel au profitat de legislație și au reușit, în scurt timp, să scoată din buzunarele francezilor circa 600.000 de euro.

Limbajul copiilor trimiși la furat era codificat    

Cei mai mulţi bani au fost strânşi în 2016, atunci când sute de mii de turişti şi suporteri au luat cu asalt Franţa, cu ocazia Campionatului European de fotbal.  Copiii foloseau un limbaj codificat, banii fiind denumiţi „albe”, portofelele şi telefoanele „portocale”, iar „a se juca” înseamnă a ieşi la furat. Principalul loc de operare era metroul din Paris, făcând zilnic naveta din Saint Denis către centrul capitalei Franţei. 

„Pentru a-i determina pe minori să comită furturi, inculpaţii au profitat de vulnerabilitatea acestora. De asemenea, inculpaţii au profitat de ascendentul pe care îl aveau asupra minorilor, ascendent rezultat din relaţia de rudenie, de faptul că prin neasigurarea unor condiţii optime de viaţă şi prin împiedicarea urmării cursurilor şcolare au reuşit să aducă minorii într-o stare asemănătoare sclaviei. Minorii, având inoculată idea că trebuie să fure pentru a avea resursele necesare traiului zilnic, au ajuns să perceapă comiterea furturilor ca pe un lucru obişnuit“, au precizat, în rechizitoriu, procurorii DIICOT.  

Acționau și în alte state europene    

Autorităţile judiciare franceze au înregistrat 56 de hoţi, identificând 39 dintre ei. În 31 de cazuri, era vorba de minori. Datele furnizate de autorităţile de frontieră franceze au indicat faptul că părinţii şi copiii plecau frecvent în excursii în Spania sau Portugalia, sugerând faptul că gruparea acţiona şi în alte state europene. De asemenea, hoţii se întorceau periodic în România, pentru a pleca ulterior înapoi la Paris.

Citește și: 

Șase români sunt judecați în Franța pentru că au omorât trei oameni în timpul unui jaf

Pedepse aspre pentru țiganii români din Paris. ”Fac mașini de furat, nu copii”

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net