Zeci de mii de elevi din ani terminali se întorc de mâine la școală. Ce condiții îi așteaptă

dezinfectie-scoala_2.jpg

Se asigură distanțarea în bănci
Elevii vor sta în bănci în locuri prestabilite, la distanță între ei

Zeci de mii de elevi ai claselor al VIII-a și a XII-a sunt așteptați de marți la școală pentru a participa, în perioada 2-12 iunie, la pregătirea pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. Îi așteaptă reguli stricte de igienă și distanțare socială: triaj epidemiologic, maximum 10 elevi în sala de curs, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și a băncilor.

Emoții mari mâine dimineață pentru elevii din ani terminali. Pe lângă stresul examenelor care se apropie cu pași repezi, vor simți acum că școala în care se întorc după aproape 3 luni de izolare e cu totul diferită față de cum erau obișnuiți. Accesul în sălile de clasă și cursurile se vor desfășura după o procedură strictă, stabilită de Ministerul Educației.

 • Încă de la intrarea pe poarta școlii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura. Apoi vor merge spre sala de clasă pe un culoar bine definit. Înainte de asta, se vor spăla pe mâini, vor primi dezinfectant și măști de protecție asigurate de către Ministerul Educației.
 • În fața ușii de la clasă sunt covorașe cu dezinfectant. Interiorul școlii se dezinfectează cu o zi înainte, iar cu o oră înainte de sosirea elevilor se deschid ferestrele pentru aerisire.
 • În sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi și un cadru didactic. Băncile au fost deja individualizate cu ajutorul etichetelor, astfel încât elevii să poată sta la distanță între ei.
 • În sala respectivă vor rămâne 2 ore dacă sunt elevi de clasa a VIII-a și 3 ore dacă sunt elevi de clasele a XII-a ori a XIII-a.
 • O oră de curs va dura 50 de minute, cu pauză de 10 minute. În această pauză se aerisește încăperea. Se recomandă evitarea interacțiunii cu alte grupe de elevi.
 • Sunt asigurate dispozitive cu substanțe dezinfectante pentru mâini atât în sala de clasă, cât și la intrarea în toalete.
 • După ore, elevii vor arunca masca pe care au folosit-o în timpul cursurilor și vor primi de la școală o altă mască pe care o vor folosi în drum spre casă. Măștile și alte echipamente de protecție vor fi colectate în locuri special amenajate.

Aceste cursuri de pregătire, care se desfășoară în perioada 2-12 iunie în școlile gimnaziale și în licee, sunt opționale. Pentru elevii care vor să evite orice risc de contaminare și aleg să rămână acasă până la începerea sesiunii de examen, cadrele didactice vor continua activitatea online, prin intermediul platformelor utilizate până acum. La nivelul județului Constanța, spre exemplu, Inspectoratul Școlar Județean a anunțat că circa 65% dintre elevi vor fi prezenți în unitățile de învățământ.

 

Calendarul Evaluării Naționale 2020

15 iunie: Limba și Literatura Română - proba scrisă

17 iunie: Matematică - proba scrisă

18 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă

22 iunie: Afișarea rezultatelor

22-23 iunie: Depunerea constestațiilor

23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor

27 iunie: Afișarea rezultatelor finale

Elevii care nu se pot prezenta din motive medicale vor avea la dispoziție o a doua sesiune specială, în perioada 29 iunie – 1 iulie.

 

Calendar Bacalaureat 2020

22 iunie: Limba și Literatura Română – probă scrisă

23 iunie: Limba și Literatura Maternă – probă scrisă

24 iunie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă

25 iunie: Proba la alegere a profilului și a specializării – probă scrisă

30 iunie: Afișarea rezultatelor

1 iulie: Depunerea contestațiilor

1-4 iulie: Soluționarea contestațiilor

5 iulie: Afișarea rezultatelor finale

 

Elevii, speriați de măsura termoscanării înainte de examen

masurare-temperatura.jpg

femeie careaia i se ia temperatura
Elevilor li se va lua temperatura la intrarea în sălile de clasă
foto: Shutterstock

Dacă voi avea temperatura peste valoarea de 37,3 grade Celsius nu vor fi primit la examen? Aceasta este cea mai mare temere a elevilor din ani terminali, înainte de Bac și de Evaluarea Națională. Asociațiile de elevi din Constanța, din Maramureș, din Vâlcea, din București și din Ilfov susțin că măsura prin care elevilor cu temperatura peste această valoare le e interzis accesul la examen poate fi discriminatorie. „Menționăm că există multe alte cauze medicale care pot duce la creșterea temperaturii corporale, care nu au legătură cu infectarea cu Covid-19, cum ar fi: sinuzite, infecții dentare, viroze, ciclul menstrual. Mai sunt cauze psihologice: emoții, stres, dar și temperatura ridicată din perioada verii, care poate duce la o supraîncălzire din mediul exterior. Mai mult, este bine știut faptul că temperatura este fluctuantă, mai ales în sezonul cald, și că în special copiii rețin mai bine căldura în corp”, atrag atenția elevii. Ei propun ca în cazul în care un elev este depistat cu temperatură peste pragul impus de autorități, acesta să susțină evaluarea izolat într-o altă clasă. „Mie mi-e frică să nu-mi ratez viitorul din cauza temperaturii. Dacă sunt pus să dau Bacul la sesiunea din toamnă, aș rata locul la Universitatea din Olanda, unde am intrat”, a povestit pentru edupedu.ro Alexandru, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București.

Loading...

Citește și

 • Elevi în sala de clasă alături de profesor

  Bacalaureatul și Evaluarea Națională sunt examenele pe care elevii din clasele terminale le vor susține anul acesta conform calndarelor actuale. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că toate unitățile de învățământ vor rămâne închise până la sfârșitul anului școlar. În bănci vor putea reveni însă, între 2 și 12 iunie, doar elevii claselor a VIII-a, a XII-a a XIII-a unde este cazul și care doresc să se pregătească pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională. Iată calendarul examenelor și cum se vor desfășura acestea.

 • evaluare_nationala_2019-simulare_examen

  Gata vacanța! 2,8 milioane de elevi s-au întors la școală, iar elevii din clasa a VIII se pregătesc de simularea examenului național de Evaluare națională 2020. Ministerul Educației propune ca probele să fie susținute în luna martie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1