A vrut să înece în sânge Ziua Naţională?

Ultima actualizare:
Istvan Atilla Beke a fost reţinut ieri, după ce mascaţii au găsit la locuinţa lui dispozitive  explozibile pe care se pregătea să le detoneze la parada de 1 Decembrie din Târgu  Secuiesc
Istvan Atilla Beke a fost reţinut ieri, după ce mascaţii au găsit la locuinţa lui dispozitive explozibile pe care se pregătea să le detoneze la parada de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc

Tensiune maximă marţi de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. La Târgu Secuiesc a fost reţinut un bărbat care pregătea un atentat, iar la Bucureşti a fost alarmă de atac terorist la preşedintele Iohannis. De la un capăt la altul al României, aproape 100.000 de români au urmărit defilările militare.

10.000 de oameni au ieşit ieri pe străzile Capitalei ca să vadă desfăşurarea de forţă din jurul Palatului Parlamentului. Nimeni n-a ştiut că, la tribuna oficială, agenţii SPP căutau un terorist înarmat. Un telefon primit la 112 în timpul defilării militare semnala prezenţa neautorizată a unui bărbat cu un pistol cu gaze, în apropierea preşedintelui Iohannis. Mesajul care a pus pe jar forţele implicate în protecţia demnitarilor prezenţi la tribuna oficială indica şi modul cum este îmbrăcat “teroristul”. Pentru a fi credibilă, persoana care a dat alarma de atentat s-a autodescris. După câteva minute, care au părut o eternitate celor implicaţi, totul s-a dovedit a fi o alarmă falsă. Ambii bărbaţi au fost ridicaţi pe muteşte, percheziţionaţi, iar o anchetă urmează a limpezi situaţia. 

Încercare de atentat la Covasna

În schimb, la 230 de kilometri depărtare, la Târgu Secuiesc, alarma a fost sută la sută reală. Un bărbat cu cetăţenie româno-maghiară a fost reţinut de procurorii DIICOT, pentru că ar fi încercat să detoneze în timpul manifestărilor de Ziua Naţională a României un dispozitiv explozibil improvizat. Locuinţa suspectului Beke Istvan Attila (40 de ani) a fost percheziţionată în noaptea de luni spre marţi, iniţial în urma unor sesizări privind deţinerea de către acesta a unor substanţe explozibile. Anchetatorii îl monitorizau din octombrie, deoarece era lider al formaţiunii extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria. La descinderi au fost găsite peste 400 de materiale explozibile, pe care suspectul ar fi urmat să le folosească pentru realizarea unor bombe artizanale.

2.600 de militari au defilat ieri în faţa bucureştenilor
2.600 de militari au defilat ieri în faţa bucureştenilor

Beke Istvan- arestat preventiv pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Beke Istvan Attila, în dosarul în care este acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Click! spune

Traian Băsescu a venit însoţit de nepoţica Sofia
Traian Băsescu a venit însoţit de nepoţica Sofia

“Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”din Ungaria este o grupare de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei. Titulatura se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de comitate.

Roxana Ciuhulescu şi-a adus fetiţa  la paradă
Roxana Ciuhulescu şi-a adus fetiţa la paradă


    Traian Băsescu a venit însoţit de nepoţica SofiaFoto: Dorin Constanda
Traian Băsescu a venit însoţit de nepoţica SofiaFoto: Dorin Constanda

Bucătăresele au muncit 15 ore
Bucătăresele au muncit 15 ore

Au stat la cozi pentru fasole cu ciolan

Bogdan, 43 de ani, a sărbătorit în stil românesc Ziua Naţională
Bogdan, 43 de ani, a sărbătorit în stil românesc Ziua Naţională

Bucureştenii care au vrut să petreacă în stil tradiţional s-au adunat de Ziua Naţională în piaţa Drumul Taberei. Încă de la ora 10.00, aici s-au format cozi pentru cele 2.000 de porţii de fasole cu ciolan şi murături, puse la bătaie de primăria sectorului 6. “Am stat ceva timp la coadă, dar a meritat aşteptarea. E o fasolică super. Nu prea mănânc în timpul anului, dar acum am vrut să petrec aşa cum e datina. Dacă mai pui lângă şi o ceşcuţă cu ţuică fiartă, mai asculţi şi o muzică populară, ce îţi trebuie mai mult?”, spune Ion Costel (41 de ani). Pentru a prepara cele 2000 de porţii de fasole, bucătăresele angajate de Primăria Sectorului 6 au muncit pe rupte peste 15 ore.


    Bogdan, 43 de ani, a sărbătorit în stil românesc Ziua NaţionalăFoto: Florin Şuler
Bogdan, 43 de ani, a sărbătorit în stil românesc Ziua NaţionalăFoto: Florin Şuler

Cum a fost în ţară de 1 Decembrie

IAŞI. Circa 7.000 de persoane au participat ieri la paradă. Au venit şi angajaţi de la societatea Fortus, care au cerut salariile restante, dar şi un grup de tineri care au purtat pancarte cu mesajul ”Vrem Unire”. O femeie a protestat lângă scena unde oficialităţile urmau să susţină discursurile, ea strigând ”Hoţii, hoţii” şi ”Vrem dreptate”.

CONSTANŢA. Sute de pensionari constănţeni au stat la coadă pentru a primi gratuit o porţie de fasole cu cârnaţi şi murături, vin fiert sau suc, la o masă populară organizată de Primărie. Au fost 30.000 de porţii, împărţite în cinci locaţii din oraş.

ALBA IULIA. Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost însoţite de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum ”Basarabia e România”, ”Basarabia e pământ românesc”, dar şi ”Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore. Pentru final, au fost pregătite peste 6.000 de porţii de friptură şi aproape 800 de litri de vin.

SUCEAVA. Peste 10.000 de oameni au asistat la paradă. Pe parcursul manifestărilor, un avion al unui club sportiv a survolat zona cu un tricolor de 150 mp. Primăria nu a oferit mâncare tradiţională, în semn de respect faţă de victimele din Clubul Colectiv.

PLOIEŞTI. “Române, dacă tu nu te schimbi, nici România nu se va schimba! Ţara arde! De ce te piepteni? Nu te lăsa manipulat şi nu promova prostia”, a fost mesajul unor tineri care au protestat ieri în parcul Mihai Viteazul, scrie  observatorulph.ro.

BUCUREŞTI. La defilarea din Bucureşti au participat peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de echipamente militare. Militarilor români li s-au adăugat detaşamente din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Au asistat circa 10.000 de persoane.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net