Vreţi ciorbă de musculiţă sau din viermi o tocăniţă?

Ultima actualizare:

    Dorian Popa și ceilalți  concurenți de la  emisiunea „Sunt celebru!  Scoate-mă de-aici!” au  mâncat viermi și gândaci  și nu prea le-au plăcut
Dorian Popa și ceilalți concurenți de la emisiunea „Sunt celebru! Scoate-mă de-aici!” au mâncat viermi și gândaci și nu prea le-au plăcut

După o zi de muncă te gândeşti doar cum să ajungi mai repede acasă, să deschizi frigiderul şi să ai parte de un ospăţ pe cinste. Dar dacă am schimba meniul? În loc de o friptură de porc suculentă am savura o tocăniţă de viermi, iar la desert, surpriză, gândaci cu ciocolată.

Vă bâzâie vreo muscă? N-o omorâţi cu pliciul, că e numai bună de antreu. Cel puţin, aşa sunt de părere parlamentarii europeni care au avizat o propunere ce prevede introducerea în consum a unor noi “alimente”, cum ar fi insectele, algele şi unele tipuri de ciuperci. Pentru ca această iniţiativă să intre în vigoare de anul viitor mai este nevoie de acordul Consiliului European. Astfel, în 2016 am putea pune în coşul de cumpărături şi o caserolă cu greieri proaspeţi sau una cu molii. Până şi cutia cu momeală pentru pescuit a soţului, care provoacă  greaţă soţiilor, va deveni o delicatesă.


    Foto: AP
Foto: AP

Nu ne-am mai chinui să alegem vita mai fragedă sau pulpa de porc mai mare, ci viermii mai “graşi” sau greierii mai “arătoşi”. Unde mai pui că lista cu noile “delicatese” nu e deloc scurtă, iar dacă sunteţi pretenţioşi şi nu vă plac lăcustele americane, le puteţi încerca pe cele africane migratoare. Pe lângă acestea două, pe listă se mai regăsesc: musca de casă comună, musca “soldatul negru”, viermele de făină, viermele de făină gigant, viermele de mătase, molia mare a cerii, molia mică a cerii, greierul de casă şi greierul mic. Ce-i drept, şocul ar fi doar pentru bucătaria europeană, pentru că-n Africa, Mexic şi ţările asiatice toate acestea sunt considerate adevărate delicii. În Mexic se consumă peste 500 de tipuri de gândaci, iar în Africa 250. Cercetătorii spun că aceştia sunt bogaţi în proteine, conţin puţine grăsimi şi sunt simplu de crescut. Şi specialiştii ONU au un program pentru încurajarea consumului de insecte la nivel global şi spun că acestea ar putea rezolva problema obezităţii. Aşa că, în curând, vom ţine probabil şi diete cu gândaci.

Ce spun românii despre aceste «delicatese»

Silviu Mercan (25 de ani), analist date: “Eu personal nu aş fi tentat să încerc nimic din această listă, dar nu am o problemă dacă va intra în vigoare de la anul. În alte ţări ştiu că sunt considerate delicatese, dar prefer să rămân la carne.”


    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

Nicoleta Botociga (19 ani), elevă: “Nu aş gusta niciodată aşa ceva. Nu aş putea nici să mă uit, darămite să şi gust. Dacă ar apărea în magazine nu m-aş mai duce la cumpărături. Mi s-ar face greaţă să le văd acolo.”

Marcel Dicke, profesor la Universitatea Wageningen
Marcel Dicke, profesor la Universitatea Wageningen

Alina Parţîc (30 de ani), asistent medical: “Interesantă iniţiativă. Nu sunt contra, dar sigur viermi şi muşte nu aş cumpăra niciodată. Poate nişte greieri sau lăcuste. Oricum, fiecare mănâncă ce doreşte, aşa că nu ar trebui să ne afecteze“.


    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

«Până în 2020, vor ajunge în componenţa burgerilor»

Cercetătorii spun că lăcustele ar conţine 20% proteine şi doar 6% grăsimi, greierii sunt bogaţi în calciu, termitele, în fier, iar o porţie de larve ale viermilor de mătase ar asigura necesarul zilnic de cupru şi riboflavină (vitamina B2). Profesorul Marcel Dicke, de la Universitatea Wageningen (Olanda) spune, de altfel, că „până în 2020, insectele vor ajunge pe rafturile hypermarketurilor. Şi cred că se va începe cu insecte tocate, care vor intra în componenţa sosurilor şi burgerilor. Tocarea le va face mai prezentabile. Cercetările arată că 100 de grame de carne de greier conţine cam 121 de calorii şi 5,5 grame de grăsime, comparativ cu 21,2 grame de grăsime din carnea de vită. De asemenea, carnea de greier conţine 5,4 grame de carbohidraţi, 75,8 mg de calciu, 185,3 mg de fosfor şi chiar 9,5 mg de fier”, a mai spus prof. Marcel Dicke.


    Marcel Dicke, profesor la Universitatea Wageningen
Marcel Dicke, profesor la Universitatea Wageningen

Actriţa Salma Hayek este înnebunită după greieri

Salma Hayek e o devoratoare de insecte! Mănâncă orice, de la furnici prăjite cu guacamole și lăcuste afumate până la viermi, însă gustul greierilor pe care îi primește din Oaxaca, Mexic, îi place cel mai mult. Actrița a declarat că a ținut o dietă cu insecte și s-a simțit foarte bine. Secretul constă în condimentele pe care le folosește atunci când le gătește.  Angelina Jolie adoră să mănânce greieri prăjiți și spune că au gustul la fel ca și cartofii franțuzești. Starul are atât de mare încredere încât le pregătește și copiilor Maddox și Pax de fiecare dată când are ocazia.

Zac Efron spune că îi place foarte mult să mănân­ce scorpioni prăjiți și greieri taiwanezi, despre care spune că sunt cei mai buni și îi re­co­mandă și prietenilor. Zac a mai declarat că deseori obiș­nuiește să bea un “Super Cocktail cu Viermi” (viermi marinați în suc de lămâie), despre care crede că încetinește îmbătrânirea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net