Vremea se răcește brusc. Astăzi avem trei anotimpuri

vremea-se_raceste_brusc-umbrela-frig-toamna.jpg

vremea se raceste brusc, iar vantul bate in rafale
Meteorologii anunţă răcirea accentuată a vremii şi intensificări ale vântului pentru astăzi, 24 septembrie
FOTO: adevarul.ro

Vremea se răcește dramatic în jumătatea de vest a țării, dar în sud sunt temperaturi de vară. Astăzi, în țara noastră vor fi trei anotimpuri: iarnă la munte, vară în sud și toamnă în vest.

Meteorologii anunţă răcirea accentuată a vremii şi intensificări ale vântului pentru astăzi, 24 septembrie. Temperaturile vor fi cu până la 10 grade mai mici decât cele normale în centrul și vestul țării, dar până la 33 de grade în Lunca Dunării.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de răcire accentuată a vremii şi de intensificări ale vântului valabilă astăzi, 24 septembrie, până miercuri (26 septembrie) dimineaţa. Astfel, în această perioadă, vântul va sufla cu rafale de 50-60 km/h, va ploua, iar în zona montană la altitudini de peste 1800 de metri vor fi precipitaţii mixte. Temperaturile vor fi cu până la 10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioadă.

Vremea astăzi, 24 septembrie

Astăzi, 24 septembrie, la ora 12.00, în vestul și centrul țării au fost 10 – 14 grade, valori mai mici decât ar fi fost normal pentru această perioadă. În nordul țării, temperaturile sunt și mai mici, 10 – 12 grade, din pricina unul val de aer rece venit din nordul continentului. În Moldova sunt temperaturi normale de toamnă, între 17 și 19 grade.

Însă, în sud, în Lunca Dunării și Bărăgan sunt prognozate astăzi, 24 septembrie, temperaturi de până la 33 de grade. La ora 12.00, se înregistrau 29 de grade în Luna Dunării, la Adamclisi și Medgidia.

Răcirea vremii va continua

“Vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a ţării, cu rafale în general de 50 - 60 km/h şi temporar va ploua la început în vest, în centru şi în nord, apoi local şi în celelalte regiuni. În zona montană, la altitudini de peste 1800 m, trecător vor fi precipitaţii mixte”, a precizat ANM.

Meteorologii au mai anunţat că răcirea vremii va continua în jumătatea de nord-vest a teritoriului, iar începând de marţi, 25 septembrie, se va resimţi în toată ţara, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8-10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioadă a anului. În centrul țării, sunt prognozate minime de minus 2 grade. Vremea rece va persista până spre sfârşitul săptâmânii, au precizat meteorologii.

”Cod galben” de vreme rece și vânt puternic

ANM a emis atenţionări ”cod galben” de vreme rea, valabile astăzi, 24 septembrie.

Atenţionarea este pentru luni, 24 septembrie, între orele 10 – 23, zonele vizate fiind Oltenia, Moldova, Dobrogea, local Muntenia şi Transilvania, precum şi zona montană.

“În regiunile vizate, vor fi intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 55 - 65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp, îndeosebi în sudul Olteniei, vor fi rafale de peste 65 - 70 km/h. La munte vântul va continua să sufle tare, cu rafale care pe creste vor depăşi 100…120 km/h”, a mai precizat ANM.

Loading...