Vremea în luna noiembrie. La ce trebuie să ne așteptăm

Ultima actualizare:

    Chiar din prima zi din luna noiembrie, temperaturile s-au prăbușit. Cum va fi vremea în luna noiembrie ne spun meteorologii ANMFOTO: Click!
Chiar din prima zi din luna noiembrie, temperaturile s-au prăbușit. Cum va fi vremea în luna noiembrie ne spun meteorologii ANMFOTO: Click!

Chiar din prima zi din luna noiembrie, temperaturile s-au prăbușit. Cum va fi vremea în luna noiembrie ne spun meteorologii ANM. Iată la ce trebuie să ne așteptăm!

Miercuri, 31 octombrie, a fost o vreme incredibil de caldă pentru această dată: s-au înregistrat și 29 de grade, cu peste zece grade mai mult decât ar fi fost normal. Pentru prima zi din luna noiembrie, meteorologii ANM prognozează valori de cel mult 18-19 grade în Muntenia și Moldova, 16 grade în Dobrogea. Doar în vestul țării, în Banat, Crișana și Oltenia se vor înregistra peste 22-24 de grade.

De joi, 1 noiembrie, temperaturile vor coborî treptat, de la o zi la alta, spre valorile normale pentru această perioadă, în jur de 12-14 grade la orele prânzului și 2-6 grade în timpul nopților. Probabilitatea pentru ploi slabe sau burniță, pe suprafețe mici, va fi mai ridicată după data de 7 noiembrie. La munte, nopțile vor fi din ce în ce mai reci, între zero și 2 grade.

Vremea în luna noiembrie

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi uneori ninsoarea anunţă sosirea iernii.

În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie.

Temperaturi în luna noiembrie

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice ale ANM, s-a constatat că temperatura medie a lunii noiembrie mai depăşeşte 8ºC doar în zona Litoralului.

În zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC. În Transilvania, Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … - 2ºC.

Recorduri meteo în luna noiembrie

  • Temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004.
  • Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în România este 30,5ºC şi a fost înregistrată la Călăraşi în data de 1 noiembrie 1926.
  • La Bucureşti, maxima absolută este de 29,4ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, tot în data de 1 noiembrie 1926.
  • Au existat şi ani în care s-au înregistrat temperaturi minime, la fel de neobişnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -15ºC, ca de exemplu: 1993, 1989, 1975 sau 1948.
  • Temperatura minimă absolută din noiembrie în România este -30,8ºC, înregistrată la Vf.Omu, în data de 30 noiembrie 1957.
  • La Bucureşti, minima absolută este de -19,4ºC, înregistrată în 26 noiembrie 1993, la Bucureşti-Băneasa.
  • Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din noiembrie este de 357,9 l/m2, la Dr. Tr. Severin, în anul 1937.
  • La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 224,5 l/m2 , înregistrată la Bucureşti-Afumaţi, în anul 1966.
  • Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 146,8 l/m2 (Dr. Tr. Severin, 6 noiembrie 1937). La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii cazută în 24 de ore este de 78,4 l/m2 , înregistrată în 4 noiembrie 1962, la Bucureşti-Filaret.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net