Vrem autostrăzi! Avem drumuri mai proaste ca statele lumii a treia

drum-judetean-gropi.jpg

drum judetean, gropi
Așa arată DJ 679B, care traversează comuna Văleni, din Olt
Foto:gazetanoua.ro

Suntem repetenți la capitolul infrastructură. Drumurile noastre sunt puține și de proastă calitate. O arată un raport al Forumul Economic Mondial, care ne plasează pe locul 120 în lume, după țările din lumea a treia. Iar autoritățile nu au de gând să facă mare lucru. Anul acesta nu se va inaugura nici un km nou de autostradă.

Suntem de râsul întregii lumi. Circulăm pe 85.362 de kilometri de drumuri, dintre dintre care 17.272 km (20,2%) sunt drumuri naţionale, 35.505 km (41,6%) drumuri judeţene şi 32.585 km (38,2%), drumuri comunale, acoperite în cea mai mare parte cu piatră.

Pe timp de ploaie, acestea ajung să se transforme în imense noroaie. Astfel că nu e de mirare că sunt țări din lumea a treia care ne-au luat-o înainte.

Etiopia, Tanzania, Zambia au drumuri mai bune ca România

Drumurile din România sunt mai proaste decât cele din Gambia, Tadjikistan, El Salvador, Ghana, Zambia, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Cambodgia, Sierra Leone, Mongolia, Bangladesh, Bosnia-Herţegovina, Liberia, Burundi, Nepal, Zimbabwe sau Venezuela. Iar autoritățile par neputincioase.

Ministrul Transporturilor, Liviu Șova, nu ne promitea la începutul anului nici un km nou de autostradă pentru 2018.

”Dacă vor fi gata, nu vor putea fi inaugurate pentru că lucrările nu respectă criteriile impuse de UE”, a spus răspicat demnitarul la o întâlnire cu jurnaliștii.

Peste 200 km de autostradă, în execuție

Potrivit 130km.ro, în prezent, țara noastră are  746 km de autostrăzi pe care se circulă și 213,1 km în execuție sau în stadiu de licitație.

Sunt tronsoane mici cuprinse între 6,5 km și 22,1 km, iar câteva dintre ele ar putea fi finanalizate vara aceasta.

Vorbim despre A10: Sebeș - Turda, Lot 3 (Aiud – Decea-12,5 km); A10: Sebes - Turda, Lot 4 (Decea – Turda-16,3 km), cu termen de deschidere iulie; A3: București - Centura București-6,5 km și Gilău-Nădășelu (inclusiv viaduct acces-9 km), cu termen în august.

Tot pentru 2018, apar A1: Deva - Lugoj Lot 4 (Soimuș- Ilia-22,1 km);

A3: Tg. Mures - Ogra, Lot 2 (Ungheni- Ogra-10,1 km);

A3: Ogra - Campia Turzii Lot 1 (Ogra- Iernut- 3,6 km);

A3: Ogra - Campia Turzii, Lot 2 (Iernut- Chețani-17,9 km);

A3: Ogra - Campia Turzii, Lot 3 (Chetani - Câmpia Turzii).  

 

 

 

 

 

loading...
Loading...