Vrei să-ţi botezi copilul Bulă? Ia-ţi gândul!

Ultima actualizare:
Iată cu ce prenume ciudate au  fost botezaţi unii români!
Iată cu ce prenume ciudate au fost botezaţi unii români!

Prenumele bebeluşilor a devenit o problemă pentru autorităţi. Tocmai de aceea, s-a luat decizia ca nici un ofiţer de stare civilă să nu mai înregisteze micuţii, dacă părinţii lor vor să-i boteze în fel şi chip. Interzicerea numelor ridicole apare în Codul Civil.

Prenumele este ca o eticheta pe care o purtăm întreaga noastră viaţă. Iar alegerea lui este extrem de importantă. Unii părinţi însă nu stau prea mult pe gânduri şi îşi numesc copiii în cele mai ciudate feluri. Dacă şi ţie ţi-a trecut prin minte să-ţi botezi copilul altfel decât se obinuieşte pe la noi, află că nu mai poţi.

De anul trecut, au fost aduse modificări în legislaţie, în acest sens. Atât în Legea 119, cu privire la actele de stare civilă, cât şi în Codul Civil apare un articol care stipulează clar că „este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz".

simeon stalpnicul png

„De-a lungul timpului au fost cazuri în care părinţii au vrut să-i spună copilului Bulă, Isus, Prinţul, Termopan, Dumezeau. Nu-i puteam refuza, însă, acum legea ne permite. Dacă vor să-i înregistreze cu nume ilare, le explicăm că nu se poate şi că trebuie să aleagă altceva", ne-au explicat ofiţerii de la Biroul Naşteri, de la Starea Civilă a sectorului 6.

În cazul în care nu se ajunge la o soluţie de compromis, în termen de 15 zile de la naştere, nou-născutul va purta un prenume ales pentru el de către ofiţerul stării civile. „Noi facem o propunere, iar primarul este cel care semnează. Decizia acestuia nu mai poate fi contestată decât în instanţă", ne-au explicat ofiţerii de la starea civilă. Ca să nu se ajungă în această situaţie, în fiecare maternitate există un asistent social.

În momentul în care mama şi tatăl bebeluşului vin să-l declare, acesta îi pune în gardă că trebuie să-i dea copilului un prenume decent, altfel nu primeşte certificatul de naştere de la primărie. De la începutul anului, în sectorul 6, al Capitalei, au fost înregistraţi 170 de copii. Mulţi dintre ei poartă numele de Ion, Ioana, Ionuţ, Andrei, Andreea, Maria, Georgiana, Alexandru, Petru sau Matei.


    Iată cu ce prenume ciudate au  fost botezaţi unii români!
Iată cu ce prenume ciudate au fost botezaţi unii români!
image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net