Votați "Pasărea Anului 2019”. Concurenți cucuveaua, mierla, sfrânciocul, vânturelul sau pupăza

cucuvea_1.png

Cucuveaua, pasărea sperietoare este prima propunere
Cucuveaua, pasărea care a speriat generații de români este prima propunere
Citeste tot despre: 

Cucuveaua, mierla, sfrânciocul roşiatic, vânturelul roşu şi pupăza. Sunt candidații la titlul de "Pasărea Anului 2019 în România", în cadrul concursului lansat de Societatea Ornitologică Română pe pagina de Facebook. Timp de o lună, românii pot vota pentru una dintre cele cinci specii

Specialiştii de la Societatea Ornitologică Română au ales cele cinci păsări drept reprezentative pentru România.

"Am ales cinci specii dintr-un total de aproape 400 care apar în România pe care le propunem publicului. Dat fiind faptul că este pentru prima oară când organizăm acest concurs, am decis să avem cinci specii comune, pe care oamenii le pot observa cu uşurinţă atunci când ies în natură”, a justificat cele cinci alegeri, responsabilul de comunicare al SOR - Ovidiu Bufnilă.

Cucuveaua  este prima propunere pentru”Pasărea Anului 2019”

Cucuveaua este cel mai cunoscut răpitor de noapte din România, pasărea cea mai urâtă de români. Superstițiile o dau încă din Evul Mediu, drept un mesager al nenorocirilor, al calamităților și al morții. De ce?”Noaptea, când decedatul era vegheat cu o lumânare și cu obloanele deschise, din cauza mirosului greu - moliile mari erau atrase de lumina de la lumânări. Cucuveaua vânează aceste molii, sunt o delicatesă pentru ea, așa că pasărea era prezentă la priveghi, în căutare de pradă. Oamenii au asociat-o pe nedrept cu moartea, dar cucuveaua este una din speciile care limitează populațiile de rozătoare din apropierea caselor”, povestesc ornitologii

.

pasari-mierla-Societatea Ornitologica

Mierla a fost auzită de toți dar văzută de puțini
Mierla este pasărea regină a parcurilor

Va fi mierla”Pasărea Anului 2019”?

Mierla este a doua opțiune a ornitologilor pentru trofeul”Pasărea anului 2019 în România.„Este specia pe care fiecare om care a ieșit în parc a auzit-o măcar o singură dată, chiar dacă nu a văzut pasărea. Este mare amatoare de băi de soare, iar pentru a se curăța de paraziți, folosește furnici. Își lasă aripa pe furnicar, insectele urcă pe ea, mănâncă paraziții și o și curăță”, este caracterizarea făcută mierlei de reprezentanții SOR

 

păsări-sfrâncioc-Societatea Ornitologică

Sfrânciocul este Vlad Țepeș al păsărilor
Sfrânciocul își înfige prada, cel mai adesea insecte, în țepi, prcum Vlad Țepeș

 

Sfrânciocul roșu  este a treia propunere pentru”Pasărea Anului 2019”

Sfrânciocul roșiatic este poreclit de ornitologi un adevărat Vlad Țepeș al lumii păsărilor. Denumirea științifică de gen, Lanius, înseamnă măcelar în limba latină, și este acordată pentru felul unic de hrănire. Sfrânciocul prinde insecte, păsări mici și rozătoare pe care le înfige apoi în țepii arbuștilor sau în sârmă ghimpată și de acolo se hrănește

 

vânturelul roșu-pasăre-Societatea Ornitologică

Vânturelul roșu este o specie de șoim
Vânturelul roșu este specia de șoim cea mai răspândită în România

 

Vânturelul roșu este candidat la”Pasărea Anului 2019”

A patra propunere, vânturelul roșu este specia de șoim cel mai des întâlnită în România și în Europa. Se hrănește cu insecte, cu rozătoare și rareori cu păsări de talie mică. Este extrem de ușor de recunoscut, pentru că zboară la punct fix, la înălțimi cuprinse între 4 și 12 metri, de unde atacă prada. Este una din păsările care cuibărește și în orașe, inclusiv în București.

 

pupaza-pasăre-concurs Societatea Ornitologica

Pupăza este pasărea cel mai ușor de recunoscut din România
Pupăza este pasărea făcută celebră de Ion Creangă prin celebrele”Amintiri din Copilărie”

Pupăza- propunere pentru Pasărea Anului 2019

În sfârșit, ultima propunere, pupăza este pasărea cel mai ușor de recunoscut din cele cinci pe care le-au propus specialiștii de la Societatea Ornitologică Română. A fost făcută celebră de Ion Creangă, în ale sale”Amintiri din Copilărie”. I se mai spune”pasăre de balegă”, este migratoare și se hrănește cu insecte. Aspectul deosebit al pupezei ajută la identificarea ei cu destulă uşurinţă, mai ales că pot fi observate în zone deschise.

Mecanismul de votare este simplu – puteți accesa pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române, iar în albumul dedicat Păsării Anului 2019 să oferiți un LIKE speciei preferate. Pasărea care va avea cele mai multe voturi (LIKE-uri) pe data de 30 noiembrie va fi declarată specia anului 2019.

Loading...

Citește și

  • arlie pui cuib berivoi

    Ce s-a întâmplat cu Arlie? Asta se întreabă de câteva zile ornitologii care o monitorizau pe simpatica acvilă. Emiţătorul pasării transmite din aceeaşi locaţie, din Sudanul de Sud, din 4 octombrie. Asta înseamnă fie că pasărea a murit și a ajuns la sol, fie emițătorul satelitar s-a desprins și a căzut.

  • Cei peste 30 de grauri găsiţi morţi, weekendul trecut pe o stradă din Constanţa au murit din cauza alcoolului şi nu a unor fenomene misterioase.